Buget 2012

Buget 2012: Două treimi din ministere vor cheltui anul viitor cu până la 32% mai mult. Care sunt bugetele ministerelor şi ce cheltuieli de personal au

Două treimi din ministere vor cheltui anul viitor cu până la 32% mai mult

Autor: Gabriel Razi

14.11.2011, 00:08 2109

Zece dintre cele 17 ministere ale Guvernului vor avea bugete de cheltuieli mai mari cu până la peste 32% anul viitor.

Cea mai mare creştere a bugetului de cheltuieli, de 32,4%, va fi înregistrată de Ministerul Afacerilor Europene. Chel­tu­ie­lile acestui minister, responsabil de atra­gerea fondurilor europene, vor creşte anul viitor până la 86,7 milioane de lei. În acelaşi ton va merge şi bugetul de chel­tuieli de personal, care se va majora cu o treime, la 17,8 milioane de lei.

Creşteri ale cheltuielilor sunt pre­văzute şi pentru Ministerul Afacerilor Ex­ter­ne (19,5%), Ministerul Finanţelor Pu­blice (5,2%), Ministerul Apărării Naţio­nale (0,8%), Ministerul Mediului (30,9%), Mi­nisterul Sănătăţii (13,3%), Mi­nisterul Comunicaţiilor şi Societăţii In­for­maţio­nale (23,9%), Ministerul Pu­blic (4,3%) şi Ministerul Economiei, Co­merţului şi Mediului de Afaceri (3,9%).

De cealaltă parte, restul de ministere vor fi nevoite să îşi reducă anul viitor chel­tu­ielile, scăderile prevăzute fiind de pâ­nă la 25%. Cele mai mari scăderi ale bu­getelor de cheltuieli sunt vizate pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor (-17,3%) şi Ministerul Culturii şi Patri­moniului Naţio­nal (24,5%). Alte minis­tere, precum cel al justiţiei, al dezvoltării regionale şi turis­mu­lui sau al muncii, vor opera la rândul lor tăieri de costuri de până la 10%.

Majorări ale bugetelor de cheltuieli cu personalul vor fi înregistrate anul viitor în dreptul a opt ministere. Cu excepţia creşte­ri­lor de cheltuieli cu personalul de la Mi­nis­terul Afacerilor Europene, celelalte mi­nis­tere vor avea indexări ale acestor bu­ge­te de sub 10%. Spre exemplu, la MAE cheltu­ieli­le de personal vor creşte cu 3%, la Justiţie cu 4%, iar la Apărare cu 1,6%. La polul opus cheltuielile cu personalul din ministe­re precum Ministerul Dez­vol­tă­rii Regiona­le şi Turismului sau Mi­nis­terul Muncii vor fi reduse în 2012. Astfel, la Muncă bugetul de cheltuieli de personal va coborî cu 14,5%, la 179 mil. lei, Sănătatea îşi va ajusta pe minus cheltuielile pe această li­nie cu 9,3%. Şi la Ministerul Comunica­ţiilor chel­tu­ielile cu per­sonalul vor fi tăiate, acestea urmând să coboare în 2012 cu 18,2%, la nivelul celor din 2010 de 7,5 milioane de lei.

Trei din cele patru "servicii" vor fi pe plus în 2012

Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Serviciul de Informaţii externe urmează să aibă în 2012 bugete de cheltuieli mai mari cu până la 3,5%. Singurul "serviciu" care va opera tăieri de costuri va fi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, pentru care proiectul bugetului de stat pe 2012 prevede tăieri de costuri de 1,4%.

Pe plus vor fi în 2012 şi cheltuielile cu personalul din aceste instituţii. La SRI cheltuielile cu personalul vor avansa cu 3,5%, la SPP cu 2,5%, în timp ce SIE şi STS au prevăzute creşteri de cheltuieli cu personalul de 2,8%, respectiv 4,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO