Buget 2012

Buget 2012: Mai mulţi bani pentru investiţii în 2012, dar şi pentru bunuri şi servicii

Mai mulţi bani pentru investiţii în 2012, dar şi pentru bunuri şi servicii

Mai mulţi bani pentru investiţii în 2012, dar şi pentru bunuri şi servicii

Autor: Claudia Medrega

14.11.2011, 00:07 726

Cheltuielile bugetare totale ar urma să ajungă anul viitor la 206,5 mld. lei, în uşoară creştere faţă de nivelul prog­nozat pen­tru acest an.

Ministerul Finanţelor pro­mite că va îmbunătăţi şi va prioritiza cheltuielile pentru investiţii, care ar urma să urce la 37,8 mld. lei.

Aceste chel­tuieli sunt prevăzute să deţină o pondere de 6,5% în PIB anul viitor şi 18,3% din totalul cheltuielilor bugetare, contri­buind astfel la stimularea creşterii economice. Însă şi cheltuielile cu bunuri şi servicii vor continua să crească anul viitor, până la 31,7 mld. lei.

Bunurile şi serviciile au însemnat constant, în ultimii ani, peste 5% din PIB, adică 14% din bugetul general consolidat, în condiţiile în care ponderea veniturilor în PIB se situează la 32-33%.

Ajustări se vor face la nivelul cheltuielilor de personal, unde va continua trendul descendent şi anul viitor, până la 6,9% din PIB, de la 7,5% în acest an. Pe scădere uşoară vor fi în 2012 şi cheltuielile cu asistenţa socială.

Şi în acest an Guvernul a reuşit să reducă cheltuielile de personal şi pe cele cu asistenţa socială, dar cheltu­ielile de bunuri şi servicii şi-au continuat ascensiunea cu ritmuri de creştere de peste 10%-15% faţă de anul trecut.

Pe termen mediu, auto­rităţile române urmăresc restructura­rea cheltuielilor publice în sensul ajustării celor curente la niveluri sustenabile, în vederea reducerii defi­citului bugetar şi orientării cheltuielilor discreţionare către proiecte de investiţii, care reprezintă pilonii principali pe baza cărora s-a construit cadrul bugetar.

Totodată, Finanţele îşi propun să continue politica de reducere şi de prevenire a apariţiei de arierate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO