Buget 2012

Bugetul intră în dezbaterea Parlamentului peste două săptămâni

Bugetul intră în dezbaterea Parlamentului peste două săptămâni

Autor: Emma Toader - Mediafax

22.11.2011, 00:03 244

Proiectul bugetului de stat şi proiectul bugetului pe anul 2012 ar urma să intre în dezbaterea din plenul celor două Camere reunite ale Parlamentului în 12 decembrie, a declarat Sever Voinescu, purtătorul de cuvânt al partidului de guvernământ PDL.

Biroul Permanent al PDL a stabilit, luni, calendarul de adoptare în Parlament a legii bugetului.

Potrivit lui Voinescu, la şedinţa conducerii PDL s-a discutat ca, până vineri, proiectul de buget de stat pe anul viitor să fie adoptat de Guvernul Boc, urmând ca în 28 noiembrie să ajungă în Parlament.

"Proiectul bugetului va rămâne în dezbaterea comisiilor de specialitate până pe 5 decembrie pentru amendamente, iar în perioada 5 decembrie - 11 decembrie va fi dezbătut în comisiile de specialitate, urmând ca pe 12 decembrie bugetul să intre în plenul celor două Camere", a adăugat Voinescu.

Întrebat dacă ministerele sunt mulţumite de alocările din proiectul de buget pe anul viitor, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor, a răspuns: "Nici eu nu sunt mulţumit cu sumele prinse în buget, aş fi vrut mai mult, dar trebuie să fim prudenţi, vedeţi ce se întâmplă pe pieţele internaţionale, dar marea majoritate a ţărilor din UE trebuie să ia măsuri de ajustare, vedeţi şi Cipru a hotărât să îngheţe salariile pe o perioadă de doi ani. Trebuie să fim prudenţi, pentru că furtuna nu a trecut şi eu cred că Guvernul a dovedit responsabilitate în alocarea sumelor. Trebuie să fim prudenţi, să evităm - Doamne, fereşte! - o situaţie care ne-ar crea mari probleme".

Bugetul este cea mai importantă lege a unui stat, dar în România totul se discută şi se aprobă în două săptămâni.

Deşi pe mână au venituri de aproape 200 miliarde de lei (46 mld. euro) şi prin aprobarea capitolelor bugetare parlamentarii sunt răspunzători de modul de funcţionare a statului, aprobarea se face printr-o singură ridicare de mână.

De multe ori în spatele acestor mâini ridicate există puternice centre de lobby care vor ca proiectele lor de investiţii să fie aprobate.

Autorităţile au reuşit din nou să întârzie bugetul, însă nu ar fi prima dată când bugetul este transmis după termenul legal în Parlament.

Anul trecut, în săptămâna în care legea bugetului trebuia să fie în dezbaterea Parlamentului, nimeni nu părea să ştie cum arată actul normativ. Nici în 2009 guvernul Boc nu a respectat termenul legal de promovare a bugetului în Parlament până la 15 octombrie.

Coaliţia a modificat ordonanţa privind banii pentru primării

Liderii coaliţiei au convenit să modifice ordonanţa privind fondurile autorităţilor locale şi să lase mai mulţi bani pentru primari şi preşedinţi de consilii judeţene prin reducerea cotei de venituri care va fi tăiată de Guvern comparativ cu diminuarea prevăzută în forma actuală a proiectului.

Astfel, cota lunară defalcată din impozitul pe venit repartizată autorităţilor locale va fi în continuare diminuată cu 5,5 puncte procentuale, de la 77% la 71,5%, dar reducerea va fi distribuită în mod diferit, cu fonduri mai mari garantate prin lege comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor şi cu mai puţine venituri rezultate din echilibrarea prin decizie a Guvernului a bugetelor locale.

În prezent cota de 77% din impozitul pe venit este defalcată către bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit (44%), către bugetul local al judeţului (12%) şi într-un cont distinct, deschis pentru direcţia generală a finanţelor publice judeţene la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraşelor şi ale municipiilor, precum şi a bugetului local al judeţului (21%).

Gheorghe IalomiŢianu, ministrul finanţelor: "Nici eu nu sunt mulţumit cu sumele prinse în buget, aş fi vrut mai mult, dar trebuie să fim prudenţi, vedeţi ce se întâmplă pe pieţele internaţionale, dar marea majoritate a ţărilor din UE trebuie să ia măsuri de ajustare, vedeţi şi Cipru a hotărât să îngheţe salariile pe o perioadă de doi ani. Trebuie să fim prudenţi, pentru că furtuna nu a trecut şi eu cred că Guvernul a dovedit responsabilitate în alocarea sumelor. Trebuie să fim prudenţi, să evităm - Doamne, fereşte! - o situaţie care ne-ar crea mari probleme"