Buget 2012

Cele 50 de întrebări ale ZF despre buget au ajuns pe masa ministerelor şi a comisiilor din Parlament: 9 răspunsuri, dar niciunul la obiect

Valeriu Tabără

Cele 50 de întrebări ale ZF despre buget au ajuns pe masa ministerelor şi a comisiilor din Parlament: 9 răspunsuri, dar niciunul la obiect

Autor: Gabriel Razi, Andreea Mioara Neferu

13.12.2011, 00:08 1094

Ziarul Financiar a înaintat o listă cu 50 de în­tre­bări pentru 13 ministere în legătură cu bu­getul pentru 2012. Mai puţin de zece în­tre­bări au pri­mit însă până acum un răspuns. Un singur deputat din Comisia de buget-finanţe, Vasile Bleotu (PNL), a înaintat întrebări din partea ZF în cadrul dez­baterilor de la comisii, niciun răspuns nu este însă concret.

Ieri au început în Parlament dezbaterile generale pe mar­ginea bugetului de stat şi al asigurărilor, cele două do­cu­mente urmând să treacă de cele două camere până la sfârşitul acestei săptămâni.

Lipsa de interes a oficialilor din ministere pentru a oferi un răspuns concret în privinţa modului în care vor fi cheltuite cele 206 mld. lei din buget, bani adunaţi de la contribuabili, vine şi în contextul în care previziunile economice pentru anul viitor se anunţă mai severe decât situaţia din 2011. Mai mult, comisiile de specialitate au aprobat proiectul de buget pentru 2011 fiind acceptate doar câteva amendamente.

Transporturile au venit cu unele lămuriri

Singurele răspunsuri care au adus câteva lămuriri la problemele ridicate de ZF au venit din partea Ministerului Transporturilor, care a răspuns la patru întrebări adresate de ZF în legătură cu bugetul acestei instituţii.

Astfel, Transporturile au arătat că anul acesta cei mai mulţi bani vor merge tot către infrastructura rutieră, în condiţiile în care pentru Compania de Autostrăzi şi Drumuri sunt prevăzute sume în valoare de 7,9 mld. lei (suma include bu­getul de stat, creditele externe şi fondurile externe neram­bur­sabile), la care se adaugă venituri proprii ale instituţiei de circa 1 mld. lei. Ministerul a arătat de asemenea că în 2012 estimează plăţi din fonduri europene şi cofinanţare de la bu­getul de stat în valoare de 5,6 mld. lei (1,3 mld. lei la un curs de schimb de 4,3 lei/euro), în condiţiile în care anul acesta, până la 31 octombrie, s-au realizat plăţi de doar 117 mil. euro din totalul de 4,5 mld. euro pe care Ministerul Tran­spor­turilor le are la dispoziţie prin programul POS-T.


Ministerul Apărării oferă informaţii doar în Monitorul Oficial

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale nu au răspuns concret solicitării ZF prin care erau cerute explicaţii pentru creşterea cheltuielilor de anul viitor sau despre sumele ce urmează a finanţa achiziţia de avioane F-16.

"Vă informăm că, după aprobarea Legii Bugetului de stat pentru anul 2012, informaţiile publice referitoare la cheltuieli vor fi publicate în Monitorul Oficial al României", se arată în răspunsul oficialilor MApN.

Astfel, întrebări despre cum se explică creşterea la MApN a cheltuielilor cu maşini, echipamente şi mijloace de transport cu 36%, ce sumă este prezăzută pentru scutul antirachetă sau ce sumă este prevăzută în buget pentru achiziţia avioanelor F-16 rămân fără un răspuns clar.

Un singur răspuns de la Agricultură

Oficialii din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării nu au răspuns până la închiderea ediţiei la întrebările înaintate de ZF. Singurul răspuns în legătură cu bugetul acestui minister a fost primit prin intermediul deputatului Vasile Bleotu care a înaintat o întrebare din partea ZF în cadrul comisiilor de spe­cialitate.

În proiectul de buget pentru anul următor sunt pre­vă­zute cheltuielil în creştere cu până la 50% pentru cele 27 din cele 41 de camere agricole judeţene. Cheltuielile pe aceas­tă linie vor creşte în 2012 cu 1 milion de lei, la 27 de mil. lei.

"Motivările aduse au fost că le-au dat sume mai mari pentru că acestea nu au venituri prorprii. Cu excepţia a 3-4 ju­deţe, însă majoritatea camerelor care primesc mai mulţi bani sunt în judeţe conduse de membri ai PD-L", a spus Bleotu.

Cele zece întrebări pentru Sănătate au primit un singur răspuns general

Zece întrebări punctuale în legătură cu bugetul pentru 2012 au ajuns şi pe masa oficialilor din Ministerul Sănătăţii, însă niciuna dintre întrebări nu a primit un răspuns clar.

"Bugetul Sănătăţii pentru 2012 se înscrie în aceiaşi parametri de prudenţă şi responsabilitate, ca şi bugetul general al României. Este un buget care ne va permite funcţionarea sistemului sanitar în condiţii relativ similare cu acest an, fără propruneri de diminuare a numărului de personal", răspund oficialii din Ministerul Sănătăţii.

Astfel, în continuare nu este clar când va fi gata informatizarea sistemului sanitar, care sunt cele mai mari cinci obiective de investiţii pentru 2012 ale acestui minister sau câţi bani s-au cheltuit până acum pentru informatizarea sistemului medical.

50 de întrebări puse de ZF ministerelor în legătură cu bugetul pe 2012

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

1. Care sunt rezultatele concrete ale camerelor agricole judeţene? Care sunt rezultatele care să justifice creşterea cheltuielilor bugetare pentru aceste instituţii? 27 din cele 41 de camere agricole judeţene au bugete în creştere cu până la 50%. Cheltuielile statului pe această linie s-au ridicat în acesat an la 26 mil. lei, anul viitor urmează să crească până la 27 mil lei.

2. Care sunt rezultatele investiţiilor în irigaţii? Ce investiţii se vor face anul viitor în irigaţii? Câţi bani sunt alocaţi pentru aceste proiecte?

3. MADR a pus în capul listei de proiecte de investiţii programele de irigaţii, însă proiectul de buget nu detaliază câţi bani se vor duce în aceste proiecte, câte hectare vor fi irigate.

4. Câte clădiri are în posesie sau sunt administrate de Ministerul Agriculturii? De ce este nevoie de cheltuieli cu chiriile? Pentru anul viitor proiectul de buget prevede cheltuieli de 3,8 milioane de lei pentru chirii.

5. De ce nu continuă restructurarea în minister? Pentru anul viitor este prevăzut un număr de 7.566 de angajaţi, cifră egală cu cea de anul trecut. Totuşi, cheltuiellile cu personalul cresc de la 299 mil. lei la 301 mil lei.

6. Cum este justificată creşterea cheltuielilor cu bunuri şi servicii? Cheltuielile cu bunuri şi servicii sunt prevăzute să crească anul viitor la 153 mil. lei de la 141 mil. lei în acest an.

7. Ce investiţii publice vor fi realizate anul viitor? (Exemple concrete.) Bugetul de investiţii publice urmează să crească anul viitor cu aproximativ 30 mil. lei, la 194 mil. lei.

8. De ce cresc cheltuielile cu internetul, fondul conducătorului sau cheltuielile cu protecţia muncii? Cheltuilelile cu poşta, comunicaţiile, radioul şi internetul urmează să crească anul viitor la 11,5 milioane de lei, cu un milion mai mult decât în acest an. Fondul alocat "conducatorului instituţiei publice" urmează să fie majorat la 20.000 de lei, de la 8.000 de lei în acest an, iar cheltuilelile cu protecţia muncii vor înregistra o creştere de la 15.000 lei la 150.000 lei.

Ministerul Afacerilor Externe

1. Care este motivul concret pentru care vor creşte anul viitor cheltuielile? Proiectul de buget pe 2012 prevede creşterea cheltuielilor totale de la MAE cu 20%, la 650 de milioane de lei.

2. Care este motivul pentru care vor creşte anul viitor cheltuielile cu bunuri şi servicii? Proiectul de buget pe 2012 vizează majorarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii de la 201 mil. lei la 217,7 mil. lei

3. Care este motivul pentru care dublează bugetul de protocol? Proiectul de buget pe 2012 prevede cheltuieli de protocol mai mari cu circa 3 milioane de lei. Astfel, cheltuielile cu protocolul urmează să se cifreze la 7,6 mil lei.

4. De ce nu continuă restructurările în minister? Pentru anul viitor este prevăzut să fie restructurat un singur post. În acest an în minister au lucrat 2.078 de angajaţi.

5. De ce sunt necesare posturile pentru "cultură, recreere şi religie". Care sunt rezultatele concrete ale acestor angajaţi? Ce funcţii îndeplinesc? 120 din totalul de angajaţi sunt încadraţi în categoria cultură, recreere şi religie".

Ministerul Economiei

1. De ce cresc cu peste 20% cheltuielile cu bunurile şi serviciile ale Ministerului Economiei? Ministerul Economiei, condus de Ion Ariton, va avea anul viitor un buget total de 1,43 miliarde de lei, cu 10,6% mai scăzut comparativ cu cel de anul acesta, cea mai mare parte a acestuia urmând să fie asigurată de la bugetul de stat. Din total, 447,1 milioane lei vor fi alocate proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă, în creştere cu 86% faţă de 2011. O altă categorie de cheltuieli care va creşte anul viitor este cea cu bunurile şi serviciile necesare funcţionării instituţiei. Astfel de la 27,3 milioane de lei în 2011, instituţia condusă de Ariton va avea nevoie în 2012 de aproape 34 mil. lei. Ministerul şi-a bugetat cheltuieli cu furnituri de birouri aproape duble, până la 0,6 milioane de lei şi va avea la anul costuri cu carburanţii cu aproape 50% mai mari. Totodată, categoria de cheltuieli cu bunuri pentru întreţinere va creşte de la 3,8 milioane de lei la circa 6,2 milioane de lei.

2. De ce cresc subvenţiile pentru susţinerea exportului şi a mediului de afaceri dacă Ministerul Economiei nici nu are statisticile privind primii 100 de exportatori din România? Anul viitor, Ministerul Economiei va cheltui 59 de milioane de lei, cu peste 14% mai mult, cu subvenţiile pentru susţinerea exportului, a mediului de afaceri şi a tranzacţiilor internaţionale. Instituţia are un departament de comerţ exterior, are şi o strategie de export până în 2014, dar la o solicitare recentă a ZF privind topul primilor 100 de exportatori din România, Ministerul Economiei a declarat că nu are datele cerute.

3. Cum se face restructurarea în Ministerul Economiei? În 2012 vor pleca 39 de oameni din 1.631. Potrivit bugetului pentru anul 2012, din structurile Ministerului Economiei vor pleca 39 de oameni din cei 1.631 cu care instituţia va finaliza anul acesta.

Bugetul Ministerului Dezvoltării şi Turismului

1. Cum s-a bugetat scăderea cheltuielilor cu personalul cu 4,67% în 2012 în condiţiile în care numărul de posturi finanţate va fi de 4.644 faţă de 1.606 posturi anul acesta, potrivit planului de buget?

2. Câţi kilometri de drumuri judeţene, din cei 10.000 de km anunţaţi, vor fi reabilitaţi şi modernizaţi anul acesta? Până acum MDRT a atribuit 8 din cele 20 de contracte pentru reabiltarea drumurilor judeţene, echivalentul a un miliard de euro din totalul de 2,6 miliarde de euro.

3. Câte locuinţe sociale s-au construit anul trecut şi câte se vor dezvoltă anul acesta? Anul trecut din bugetul de 3,4 miliarde de lei s-au alocat doar 30 de milioane de lei pentru dezvoltarea de locuinţe sociale. MDRT nu a transmis câte locuinţe s-au construit. În bugetul 2012, propunerea de cheltuială pentru locuinţe sociale este de 35 de milioane de lei.

4. De ce s-au bugetat cheltuieli mai mari cu 232% pentru mobilier, aparatură birotică şi active corporale în 2012? În bugetul MDRT au fost alocaţi pentru anul viitor 2 milioane de lei pentru obiecte de mobilier şi aparatură birotică, faţă de 604.000 lei în 2011 şi 8.000 lei în 2009.

5. Câte staţiuni turistice (balneo, de pe litoral, de la munte) vor fi modernizate din bugetul pe turism de anul acesta?

6. De ce s-a bugetat majorarea indemnizaţiilor de detaşare cu 553% pentru 2012, până la 98.000 de lei şi care vor fi rezultatele estimate ale detaşării angajaţilor?

Ministerul Sănătăţii

1. Bugetul Sănătăţii creşte an de an. De ce românii sunt nevoiţi să vină cu medicamente de acasă? Ministerul Sănătăţii va avea anul viitor un buget de aproape 5,5 mld. lei (1,3 mld. euro), mai mare comparativ cu 2011, însă cu toate acestea în spitale pacienţii sunt nevoiţi să vină cu medicamente de acasă.

2. Bugetul Ministerului Sănătăţii este cu 13% mai mare în 2012 în documentele oficiale, dar ministrul spune că este doar cu 5% mai mare. Care este realitatea? Bugetul Ministerului Sănătăţii este cu 13,45% mai mare în 2012 comparativ cu 2011, potrivit documentului oficial postat pe site-ul Ministerului de Finanţe. Pe de altă parte, ministrul sănătăţii Ritli Ladislau a spus în discuţiile din comisiile de sănătate, citat de Mediafax, că bugetul creşte cu 4,8%. Care este realitatea? Care sunt cele mai mari cinci obiective de investiţii anul viitor? Cazul de la Spitalul Giurgiu, când un sportiv a murit după ce nu a primit ingrijiririle necesare din cauza lipsei dotărilor, a scos la iveală o infrastructură săracă şi din care lipsesc dotări elementare.

Ministerul Muncii

1. De ce scad cheltuielile cu asistenţa socială cu numai 1,2% în 2012, până la 13,95 mld. lei, în baza aplicării unei legi care nu este încă în vigoare? De ce nu s-a reformat sistemul asistenţei sociale până acum, având în vedere că Guvernul Boc este în funcţie din decembrie 2008? Legea asistenţei sociale, care urmează să fie promulgată de preşedinte, are ca scop reducerea cheltuielilor cu asistenţa socială cu o valoare de 0,78% din PIB până în 2013. România are aproximativ 8,2 milioane de asistaţi sociali aflaţi în plată la Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, însă un număr exact al acestora nu se cunoaşte, pentru că nu există un sistem informatic.

2. De ce nu se explică în buget motivul pentru care cresc cheltuielile cu bunurile şi serviciile cu 27,6% în 2012, ajungând până la 213,5 mil. lei? Cheltuielile Ministerului Muncii cu încălzitul, iluminatul, forţa motrice, piese de schimb şi cu reparaţiile curente cresc. Însă în proiect nu se explică de ce nevoie de un buget mai mare cu peste 20% faţă de 2012 pentru reparaţiile curente şi pentru activităţile de cercetare-dezvoltare.

3. Câţi bani vor intra în economie în 2012 prin proiectele POSDRU , programul gestionat de Ministerul Muncii prin care Uniunea Europeană a acordat 4,25 mld. euro, având în vedere că până acum au intrat în conturile beneficiarilor mai puţin de 200 de milioane de euro, bani de la UE? România riscă să piardă din banii europeni dacă nu reuşeşte să-i contracteze şi să-i cheltuiască până la finele lui 2013, iar cele 2.000 de proiecte destinate dezvoltării resurselor umane aflate în derulare nu reuşesc să respecte întotdeauna graficele de activităţi, din cauza birocraţiei şi a întârzierilor la rambursare.

4. Ministerul va avea acelaşi număr de anagajti în 2012 ca şi în 2011, adică 5.865 de angajaţi. Unde este restructurarea anunţată de preşedintele Traian Băsescu?

Ministerul Transporturilor

1. În 2011 Ministerul Transporturilor a cheltuit 14,3 mld. lei, în creştere cu aproape 27% faţă de anul anterior. Ce aţi făcut cu banii, unde sunt investiţiile? Transporturile, care an de an a avut la dispoziţie un buget de câteva miliarde de euro, nu a avut nici în 2011 realizări concrete care să justifice cheltuirea banilor. La capitolul autostrăzi cel puţin s-a inaugurat de două ori, pentru fiecare bandă de pe cele două sensuri de mers, o porţiune de 14 km din Autostrada Soarelui, iar speranţele se îndreaptă către decembrie, când teoretic ar trebui finalizată şi Autostrada Timişoara-Arad.

2. Care sunt primele 5 investiţii, după valoare, pe care estimaţi să le finalizaţi anul viitor? În anii 2009 şi 2010 Ministerul Transporturilor a finalizat investiţii de infrastructură rutieră în valoare totală de 3,5 mld. euro, cu bani de la bugetul de stat, însă numărul de noi kilometri de autostradă finalizaţi a fost de doar 52 în aceeaşi perioadă (tronsonul Câmpia Turzii - Turda - Gilău). Ce mai promit pentru anul viitor cei de la minister?

3. Ce rată de absorbţie a fondurilor europene estimaţi că va avea Ministerul Transporturilor la finalul lui 2012? POS Transport, aflat în subordinea ministrului transporturilor Anca Boagiu, este unul dintre programele finanţate din fonduri europene care au înregistrat printre cele mai slabe evoluţii, în sensul că s-au primit până la 31 octombrie 2011 plăţi de doar 117 mil. euro din totalul de 4,5 mld. euro pe care România îl are la dispoziţie, echivalentul a 2,5%.

4. Urmează noi majorări ale tarifelor la CFR Călători? Ministerul Transporturilor a diminuat subvenţiile pentru susţinerea transportului feroviar public de călători cu mai bine de un sfert, la 1,19 mld. lei, potrivit proiectului de buget pe 2012. La mijlocul lunii august CFR Călători a mai majorat cu 18% tarifele la transportul feroviar de călători, conform înţelegerilor cu Fondul Monetar Internaţional.

5. Cât la sută din bugetul pe 2012 al Transporturilor va merge către CNADNR? Care va fi subvenţia acordată acestei instituţii? Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a primit anul trecut cele mai mari subvenţii de la stat, aproape 1,6 mld. euro, fiind astfel instituţia care a primit cei mai mulţi bani de la stat.

Ministerul Finanţelor

1. De ce cresc cheltuielile cu carburanţii ale Ministerului Finanţelor cu 1.100% când guvernul cere ca acestea să fie tăiate la jumătate? Ministerul Finanţelor susţine că reducerea cheltuielilor cu carburanţii cu 50% aplicată de Guvern începând cu 2010 este în vigoare, dar nu explică de ce cheltuielile cu carburanţii ale acestei instituţii cresc în 2012 cu peste 1.100% (ajungând la 7,2 mil. lei).

2. Cum se explică creşterea de 1.300% a cheltuielilor cu furniturile de birou? Cheltuielile generale cu bunurile şi serviciile ale Ministerului Finanţelor scad în 2012 cu 3,4%, dar la alte subcapitole, cu m sunt furniturile de birou, cresc substanţial.

Ministerul Apărării

1. Cum se explică creşterea în bugetul Ministerului Apărării Naţionale a cheltuielilor cu maşini, echipamente şi mijloace de transport cu 837%, de la 5,3 mil. lei la 50,2 mil. lei? Acest subcapitol al cheltuielilor cu active nefinanciare, care la rândul lor cresc cu 36,19%, până la 687,9 mil. lei înregistrează cea mai mare creştere.

2. Ce sumă este prevăzută în buget pentru scutul antirachetă de le Deveselu?

3. Ce sumă este prevăzută în buget pentru achiziţia de avioane F-16?

Ministerul Administraţiei şi Internelor

1. În cazul Ministerului Administraţiei şi Internelor, deşi scad indemnizaţiile de conducere cu 14,1%, până la 27,1 mil. lei, categoria alte sporuri creşte cu 14,2%, până la 121,8 mil. lei. De ce?

2. Câţi şoferi are Ministerul Administraţiei şi Internelor încadraţi ca atare?

3. Continuă sau nu restructurarea la Ministerul de Interne având în vedere că posturile la Ordine Publică şi Siguranţă Naţională rămân la 131.657, la fel ca în 2011?

Ministerul Justiţiei

1. De ce creşte numărul de angajaţi pentru Ministerul Justiţiei cu 44, până la 1.106 persoane, având în vedere că aici nu intră personalul din instanţe, ci doar funcţionarii din minister?

2. Ce sume sunt alocate pentru accelerarea judecării proceselor?

Ministerul Mediului şi Pădurilor

1. Ministerul va avea tot 4.344 de angajaţi în 2012,la fel ca anul acesta. Unde este restructurarea?

2. De ce creşte cheltuiala lunară medie per angajat cu 10%? Se vor majora salariile?

Ministerul Comunicaţiilor

1. Ministerul Comunicaţiilor are prevăzuţi 244 de angajaţi în 2012, cu 20 mai mulţi decât anul acesta. De ce? Unde sunt economiile ca urmare a informatizării?

2. De ce cresc cheltuielile ministerelor cu comunicaţiile cu 42%, până la 50 milioane de euro dacă în general tarifele în telecom scad?

3. De ce cresc chiar cheltuielile Ministerului Comunicaţiilor cu telecomul cu 20%, până 700.000 de lei în 2012?

4. Evaluează Guvernul posibilitatea de a achiziţiona centralizat printr-o licitaţie unică serviciile de telefonie şi internet - fixe şi mobile - pentru a obţine preturi mai bune decât în cazul în care fiecare instituţie le cumpără separat?

5. Care este explicaţia pentru acest volum al cheltuielilor pentru serviciile telecom - există date la nivelul Guvernului în legătură cu numărul de abonamente de telefonie mobilă, telefonie fixă, acces la internet care sunt achitate într-un an de zile? A scăzut acest numar în ultmii ani, odată cu reducerea numărului de angajaţi la stat?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO