Buget 2012

Citiţi aici cele zece propuneri ale USL pentru bugetul pe 2012. Sever Voinescu, de la PDL, crede ca sunt fanteziste. Ce părere aveţi?

Citiţi aici cele zece propuneri ale USL pentru bugetul pe 2012. Sever Voinescu, de la PDL, crede ca sunt fanteziste. Ce părere aveţi?

Autor: Emma Toader

31.10.2011, 15:57 1357

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, luni, că propunerile USL la proiectul bugetului de stat pe anul 2012 sunt "total fanteziste", apreciind că USL "lansează fel de fel de şopârle cu totul neserioase, care nu se susţin într-o logică economică".

"Propunerile USL sunt total fanteziste. A veni cu o propunere de scădere a impozitelor este o manevră politicianistă. Ei nu au nicio legătură cu bugetul, au o problemă cu Guvernul Boc, cu preşedintele Băsescu, îşi imaginează că ei, cu cât fac o opoziţie gălăgioasă, cu cât aruncă mai multe pietre şi sparg geamuri, cu atât oamenii or să-i voteze", a spus Voinescu, după şedinţa BPN al PDL.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că PSD şi PNL aşteaptă în continuare răspunsul prim-ministrului la cele zece propuneri ale USL la proiectul de buget pe 2012, pentru a vedea dacă votează documentul.

Ponta declara, joi, la Craiova, că USL va vota în Parlament bugetul de stat pe 2012 dacă Guvernul acceptă cele zece propuneri formulate de opoziţie.

Victor Ponta afirma că USL propune, pentru bugetul pe 2012, cinci măsuri sociale, cu impact negativ asupra veniturilor bugetare, şi cinci măsuri complementare, de reducere a cheltuielilor bugetare.

Cele cinci măsuri sunt reducerea CAS, revenirea TVA la 19% printr-o etapizare multianuală, introducerea schemei de ajutor a agricultorilor prin reţinerea doar a 9% TVA, menţinerea surselor de finanţare pentru proiectele cu fonduri europene, respectarea legii privind indexarea pensiilor cu rata inflaţiei.

Celelalte cinci măsuri anunţate de Ponta, de reducere a cheltuielilor bugetare, sunt: reducerea cu 50% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, suspendarea programului PNDI de "investiţii cu destinaţie strict politică", interdicţia ca Fondul de rezervă al prim-ministrului să fie folosit pentru finanţarea unor autorităţi locale pe criterii politice, păstrarea contribuţiei actuale la pilonul II de pensii şi asigurarea cotelor de cofinanţare la proiectele europene.

"USL este dispus şi să voteze bugetul pe 2012 dacă discuţiile sunt fructuoase. Deocamdată nu am primit niciun răspuns la scrisoare pe care am i-am adresat-o premierului Emil Boc. Suntem în situaţia extrem de ciudată, dar specifică guvernării actuale, ei acuză opoziţia că nu vrea să colaboreze, dar noi trimitem scrisori şi ne prezentăm propunerile", declara Ponta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO