Pensiile şi salariile vor rămâne la nivelul actual în prima jumătate a anului viitor, însă ar putea creşte modest în a doua parte, cu 3-4%, dacă evoluţia economiei şi a bugetului o vor permite, afirmă JeffreyFranks, şeful misiunii FMI în România.
"Cred că discutăm despre o mărire modestă, eventual în acord cu inflaţia, poate un pic mai mult. Dar va trebui decisă (majorarea - n.r.) în funcţie de evoluţia bugetului. Trebuie să vezi ce spaţiu de manevră există, dar este clar că nu intră în discuţie o mărire importantă. Poate ceva care să compenseze inflaţia, în jur de 3-4%", a spus Franksla emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică la Pro TV.
El a menţionat că nu a discutat cu autorităţile române un termen pentru eventualele creşteri a salariilor şi a pensiilor.
"N-am discutat termene exacte cu Guvernul. Guvernul este decis să aştepte, să vadă ce se va întâmpla (...) Din punct de vedere economic, este o abordare prudentă. N-am discutat cu ei raportul dintre alegeri şi majorarea salariilor. Le-am spus guvernanţilor că ar fi prudent să respecte prevederile legii responsabilităţii fiscale, conform căreia nu pot creşte salariile şi pensiile cu şase luni înainte de alegeri. Este o prevedere importantă din legea responsabilităţii fiscale, ce vizează depolitizarea în ceea ce priveşte majorarea salariilor şi a pensiilor", a mai spusFranks.
Proiectul de buget pregătit de Guvern prevede îngheţarea pensiilor pe întreaga perioadă a anului viitor, fără indicii de majorare a acestora şi a salariilor în al doilea semestru.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels