Buget 2012

În ultimii patru ani Guvernul a estimat venituri la bugetul de stat cu 35 mld. lei mai mari decât au fost în realitate

În ultimii patru ani Guvernul a estimat venituri la bugetul de stat cu 35 mld. lei mai mari decât au fost în realitate

Autor: Victor ROTARIU

16.11.2011, 00:06 232

Anul viitor Guvernul estimează că veniturile bugetului de stat vor fi în valoare de 95,65 miliarde de lei, în creştere cu 13,5% faţă de cele estimate pentru anul în curs, de 84,26 miliarde de lei. Este plauzibil?

Andreea Paul Vass, consilierul pe pro­ble­me economice al premierului Emil Boc, a declarat recent pentru gândul.info că ma­jorarea încasărilor din TVA cu 3 miliarde de lei, de exemplu, se datorează creşterii PIB.

Indiferent de explicaţiile oficialilor guver­namentali, dinaintea sau de după execuţia bugetară, un lucru este clar: niciun gu­vern nu a fost capabil în ultimii ani să îşi esti­meze corect nici veniturile, nici cheltuielile.

Gândul.info vă prezintă o analiză făcută pe estimările oficiale de venituri şi de cheltuieli asupra bugetelor de stat, de pensii şi de asigurări de sănătate din ultimii patru ani, din care reiese că doar la bugetul de stat şi la cel al asigurărilor de sănătate s-au estimat venituri cu 31,5 miliarde de lei mai mari, res­pec­tiv circa 7,5 miliarde de euro la cursul ac­tual, decât cele efective, care au fost încasate.

În 2009 s-au estimat venituri mai mari cu 20 de miliarde de lei faţă de cele reale

În cazul bugetului de stat, de exemplu, în 2008, anul în care a izbucnit criza financiară din SUA, care a cuprins apoi şi Europa, Guvernul Tăriceanu a estimat atunci venituri de puţin peste 67 de miliarde de lei, conform proiectului de buget. Conform execuţiei bugetare însă, veniturile au fost de doar 61 de miliarde de lei.

Un an mai târziu însă, în 2009, Guvernul Boc a reuşit să greşească estimarea cu nici mai mult nici mai puţin de 30%, respectiv în loc de veniturile estimate la 75,689 miliarde de lei, bugetul de stat a avut venituri de doar 54,67 miliarde de lei, de unde rezultă o eroare de 21 de miliarde de lei.

În 2010 Guvernul a reuşit să "rupă" această "tradiţie", respectiv a avut, la bugetul de stat, venituri cu 1,4 miliarde de lei mai mari decât cele estimate, adică 68 de miliarde de lei faţă de estimarea de 66,6 miliarde de lei.

În ceea ce priveşte anul în curs, veniturile bugetului de stat au fost estimate în legea bugetului de stat la 80,8 miliarde de lei, iniţial, şi la 84,26 miliarde de lei după rectificare. În primele nouă luni, conform execuţiei bugetare, la bugetul de stat s-au înregistrat venituri de 57,07 miliarde de lei. În cazul în care încasările se menţin în trimestrul al patrulea la aceeaşi medie ca în primele nouă luni, bugetul de stat va "închide anul" cu venituri de 76 de miliarde de lei, cu patru miliarde de lei sub estimarea iniţială şi cu opt miliarde de lei sub cea ulterioară, de la rectificare.

Per total, în ultimii patru ani guvernele au estimat venituri totale la bugetul de stat (fără a luat în calcul rectificările bugetare) de 290 de miliarde de lei, dintre care au încasat efectiv doar 260 de miliarde de lei. Pe partea de cheltuieli guvernele au estimat în ultimii patru ani un total de 383 de miliarde de lei, din care au cheltuit efectiv 373, respectiv cu 10 miliarde de lei mai puţin.

Diferenţa dintre veniturile estimate şi cheltuielile efective este de 20 mld. lei.

La FNUASS s-au estimat venituri cu 1,5 miliarde de lei mai mari ÅŸi cheltuieli cu 2 miliarde de lei mai mici

Acelaşi traseu sinuos l-au parcurs şi estimările privind veniturile Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănă­tate (FNUASS), care reprezintă bugetul Ca­sei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Astfel, în 2008 s-au estimat venituri de 16,9 miliarde de lei, iar încasările efective au fost de doar 15,6 miliarde de lei. În ceea ce priveşte cheltuielile, acestea par a fi fost reduse pentru a compensa veniturile sub aşteptări, respectiv în loc de 16,7 miliarde de lei, cât era programat, au fost cheltuiţi doar 16,1 miliarde de lei.

În 2009 s-a repetat povestea din anii trecuţi. Veniturile estimate au fost de 16 mi­liarde de lei, iar cele efective, după cum reiese din execuţia bugetară, de doar 14,6 miliarde de lei.

Anul trecut însă încasările au depăşit net estimările. Astfel, faţă de cele 15,8 miliarde de lei prevăzute la capitolul venituri, FNUASS a avut încasări de 17,2 miliarde de euro.

În 2011 singura surpriză ar putea fi la cheltuieli, unde estimarea iniţială de 16,4 miliarde de lei ar putea fi depăşită cu aproape un miliard de lei.

Per total, în ultimii patru ani Guvernul a estimat venituri de 65,2 miliarde de lei, cu 1,5 mi­liarde de lei mai mari decât cele în­registrate, şi cheltuieli de 64,26 miliarde de lei, cu 2 miliarde de lei sub cele efective.

La bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv al pensiilor de stat, estimările s-au dovedit a fi, alternativ, fie prea pesimiste, fie prea optimiste. Bugetul de pensii nu poate fi considerat însă cel mai bun exemplu pentru că Guvernul acordă subvenţii în timpul anului, pe care le trece tot la capitolul venituri.

Per total, datorită "corecţiilor" din timpul anului, eventualele scăderi de încasări de CAS fiind acoperite din bugetul de stat, în ultimii patru ani guvernele au estimat venituri de 161 de miliarde de lei, cele efective fiind de 160 de miliarde de lei. La capitolul cheltuieli estimările s-au adeverit întocmai, respectiv totalul a fost de 164 de miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO