Buget 2012

Matyas, La Fântâna: Problema principală la bugetul de stat este lipsa de asumare a răspunderii de către cei care cheltuie banii publici

Autor: Adelina Mihai

08.11.2011, 13:15 138

Mihai Matyas, directorul general al La Fântâna, cel mai mare îmbuteliator local de apă în watercoolere (sisteme de răcire-încălzire) şi un executiv cu ani buni de experienţă în cadrul Pepsi Americas, este de părere că o cooperare mai bună a Guvernului cu mediul de afaceri ar putea duce la realizarea unui proiect de buget care să corespundă realităţii anului 2012.

ZF a cerut părerea celor care lucrează de ani de zile la elaborarea unor bugete anuale de sute de milioane de euro pentru propriile companii sau pentru multinaţionale, în încercarea de a arăta care sunt elementele pe care Guvernul ar trebui să le ia în considerare atunci când va aproba bugetul statului pentru 2012.

"Problema principală la bugetul de stat o reprezintă faptul că nu este asumat de către toţi cei care au participat la execuţia acestora. Toţi cei care iau decizii privind cheltuirea banilor publici trebuie să poarte responsabilitatea pentru ceea ce au semnat, la fel cum se întâmplă în firmele private", spune Matyas. Într-o companie privată, explică el, înainte de elaborarea bugetului anual, se face o analiză detaliată a veniturilor şi cheltuielilor din fiecare sector şi a indicatorilor de performanţă din cadrul fiecărui capitol bugetar, pe baza căreia se iau deciziile de alocare a banilor. Managerul spune că nu este adeptul reducerilor de cheltuieli cu personalul prin tăierea de salarii, însă o mai bună gestionare a costurilor cu bunurile şi serviciile - care implică un control al sistemului de alocare a contractelor în urma licitaţiilor - ar putea aduce îmbunătăţiri semnificative la capitolul economii.

Problema elaborării unui buget conform cu realităţile economice survine într-un context în care bugetul pe 2009 a eşuat la mare distanţă faţă de realitate (s-a mizat în ianuarie 2009 pe o creştere eco­nomică de 2% şi venituri în creştere cu 18%, dar a fost minus 7% la PIB şi minus 6% la venituri faţă de anul anterior), iar acelaşi lucru s-a repetat şi în 2010 (când bugetul a fost construit pe o estimare de creştere economică de 1,5%, deşi erau semnale că nu-şi revine consumul, iar PIB-ul a scăzut cu aproape 2%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO