Buget 2012

Ostahie, Altex: Obiectivele BNR şi cele ale Guvernului nu răspund nevoilor privind creşterea economică în 2012

Ostahie, Altex: Obiectivele BNR şi cele ale Guvernului nu răspund nevoilor privind creşterea economică în 2012

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Cristina Roşca, Adelina Mihai

08.11.2011, 13:26 336

Dan Ostahie, proprietarul şi preşedintele retailerului de electronice, electrocasnice şi produse IT Altex, spune că cel mai important lucru pentru România este ca înainte de construirea bugetului să se stabilească o serie de obiective comune pentru Banca Naţională, Guvern şi români - atât populaţia, cât şi mediul de business. ZF a cerut părerea celor care lucrează de ani de zile la elaborarea unor bugete anuale de sute de milioane de euro pentru propriile companii sau pentru multinaţionale, în încercarea de a arăta care sunt elementele pe care Guvernul ar trebui să le ia în considerare atunci când va aproba bugetul statului pentru 2012.

"Astfel, obiectivele BNR (ce privesc ţinta de 2% pentru inflaţie) şi cele ale Guvernului (ce privesc reducerea deficitului bugetar la mai puţin de 2% din PIB şi creşterea investiţiilor) nu răspund nevoilor legitime privind creşterea economică şi creşterea nivelului de trai în România", spune Ostahie.

Omul de afaceri care a construit un business cu afaceri de aproape 200 de milioane de euro anul trecut mai spune că ar fi indicat ca membrii Guvernului să organizeze mese rotunde la care să invite atât membri ai BNR cât şi reprezentanţi ai mediului de afaceri pentru căutarea soluţiilor complementare care să poată asigura creştere economică în România pentru 2012.

"Acestea pot fi organizate însă, numai dacă există un interes real pentru dialog", explică Ostahie.

Exemplele ultimilor doi ani (2009- buget construit pe o creştere a PIB-ului cu 2%, în realitate -7%; 2010- creştere prognozată de 1,5%, dar în realitate a fost o scădere de 2) arată că Guvernul are nevoie de expertiza unor oameni cu experienţă din mediul privat în construcţia şi execuţia bugetară, dacă vrea ca ţintele ce urmează să fie asumate pentru 2012 să fie credibile.

Legea bugetului de stat, cel mai im­portant act normativ al unui an fiscal, care tre­buia să fie de mai bine de două săptămâni în dez­baterea Parlamentului, ar putea fi aprobată în forul legislativ cel mai devreme pe 15 decem­brie, susţin senatorii şi deputaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO