Buget 2012

Plătitorii de taxe, faţă în faţă cu cheltuitorii de taxe: Impresia este că trăim într-o lume paralelă

La şedinţa deschisă de redaţie ZF Expert a fost pusă în primul rând problema eficienţei cheltuielilor publice

La şedinţa ZF Expert de ieri au participat, de la stânga la dreapta, Sorin Pâslaru (ZF), Laurian Lungu (Macroanalitica), Andreea Paul Vass (guvern), Dan Şucu (Mobexpert), Mihail Marcu (Medlife), Ionuţ Dumitru (Raiffeisen Bank) şi Adelina Mihai (ZF)

Autor: Adelina Mihai

24.11.2011, 00:09 1534

Prognozele de creştere a veniturilor prevăzute în bugetul pentru 2012 sunt prea optimiste pentru că cei care au lucrat la construcţia bugetului au avut o abordare pur contabilă, iar lipsa de transparenţă a Guvernului şi a unei strategii de creare de noi locuri de muncă conturează o perspectivă nerealistă a bugetului pentru anul viitor - aceasta este concluzia la care au ajuns ieri economiştii, oamenii de afaceri şi analiştii care au participat ieri la şedinţa deschisă de redacţie ZF Expert.

"Am impresia în acest moment că trăim într-o lume paralelă, nu ne dăm seama ce urmează ca perspectivă de creştere economică, pe ce model de creştere economică ne bazăm. Înainte de criză, creşterea era bazată pe capitalul străin, la fel cum se întâmplă în toate ţările emergente importatorare de capital străin. Însă problema este de unde mai iau acestea capital străin, în contextul în care o lume întreagă se bazează pe acest capital, iar aceşti bani au însemnat o îndatorare externă foarte mare. Mai putem folosi acest model, mai e viabil pe termen mediu sau lung? Clar nu. Însă reducerea dependenţei de capitalul extern se face prin economisire, iar pe termen scurt economisirea creează un efect negativ în consum, însă pe termen lung creează potenţial în a investi", este de părere Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Ziarul Financiar a început săptămâna aceasta o campanie referitoare la modul în care vor fi gestionate cele 195 de miliarde de lei (45 mld. euro) pe care Guvernul estimează să le strângă în anul 2012 la bugetul consolidat, după cum indică proiectul legii bugetului, şi anume campania " Tu ştii ce fac taxele tale?". De ce? O analiză ZF arată că un salariat care primeşte salariul mediu net pe economie ( de 1.400 de lei net) plăteşte anual la stat taxe şi contribuţii în cuantum de jumătate din valoarea unui autoturism Dacia Logan.

Şedinţa deschisă se redacţie ZF Expert a reunit cinci oameni de afaceri, economişti şi analişti care au discutat pe tema proiectului de buget pentru 2012. Proprietarul Mobexpert, Dan Şucu, a subliniat faptul că modelul de creştere economică pentru anul viitor, bazat pe exporturi, nu este sustenabil şi că, în continuare, Guvernul nu s-a bazat la construcţia bugetului pe contribuţia pe care populaţia activă ar putea să o aducă la creşterea economică.

"Nu cred în posibilitatea de a avea export puternic fără o piaţă internă de o anumită dimensiune. Există o neclaritate şi în ceea ce priveşte măsura în care populaţia activă va conduce la creşterea economică. Într-un an ca 2012 nu văd ca vreun partid politic să aibă acelaşi interes cu cel al forţei de muncă active, pentru că sunt mai mulţi votanţi asistaţi social decât votanţi care asistă. Mai grav e că toate partidele care au fost la guvernare până acum nu au făcut decât să crească zona de asistaţi social, pentru că sunt mai uşor manevrabili", a spus Şucu.

În replică, Andreea Paul Vass, con­silierul economic al premierului Emil Boc, a spus că România a avut rezultate record în ultimii ani în ceea ce priveşte evoluţia exporturilor, iar problema celor peste 8 milioane de asistaţi social urmează să îşi mai reducă din dimensiune după aplicarea legii asistenţei sociale.

"Trei sferturi din cheltuielile statului sunt fixe, pentru că se plătesc salariile, pensiile şi asistenţa socială. Noua lege a asistenţei sociale, care reduce semnificativ numărul de ajutoare sociale, se va repercuta în bugetul pentru 2012, când cheltuielile se vor diminua cu aproape un miliard de lei. În privinţa exporturilor, România a bătut recorduri an de an cu ritmuri ale expor­turilor extrem de ridicate", a spus Andreea Paul Vass.

Însă oamenii de afaceri spun că în 2011 populaţia activă susţine o povară mai mare decât în 2007- 2008, iar problema majoră a forţei de muncă a României, frauda din sistemul de asistenţă socială sau migraţia populaţiei pe joburi necalificate, rămâne în continuare "ignorată" la construcţia bu­getului.

Ei au mai spus că, deşi exporturile au avut o evoluţie bună, creşterea nu s-a reflectat în nivelul de trai al oamenilor.

"Creşterea TVA de la 19 la 24% a fost frişca de pe tort. Posibilitatea de a cheltui atât cât ai nu e o viziune, ci o normalitate, discutăm de bun-simţ. De ce nu am avut bun-simţ în 2009 şi am avut în 2010? În 2009 a trebuit să ne alegem preşedintele, atunci când trebuia făcută repoziţionarea, cum s-a întâmplat în mediul privat", mai spune Şucu.

O altă problemă discutată de experţii chestionaţi de ZF a fost legată de lipsa de credibilitate şi de transparenţă a Gu­vernului, care nu a reuşit să-şi ţină promisiunile în mod repetat.

Exemplele ultimilor doi ani (2009 - buget construit pe o creştere a PIB-ului cu 2%, în realitate -7%; 2010 - creştere prognozată de 1,5%, dar în realitate a fost o scădere de 2%) sunt semnale de alarmă pentru construcţia bugetului în 2012.

Consilierul premierului Boc a admis că lipsa de transparenţă şi de încredere a populaţiei în actuala guvernare sunt printre problemele cele mai mari ale admi­nistraţiei.

"Problema încrederii este o problemă sistemică. Faptul că în dezbaterea publică este invocat acel «nimic» (în sensul că statul nu a făcut nimic cu miliardele de lei investite în ultimii ani - n. red.) de către persoanele de la care ai impresia că ştiu realitatea, când aduci «nimicul» la acest nivel, e clar că lipseşte încrederea. Să nu uităm că politicienii au încălcat toate regulile economiei, iar faptul că am reuşit să aducem deficitul bugetar la un nivel normal, pentru care am plătit, politic, cumplit, este o reuşită a Guvernului, pentru că permite crearea de perspective viitoare", a adăugat Andreea Paul Vass.

Analiştii consideră că statul se bazează pe un scenariu prea optimist pentru anul viitor.

"Riscul întregului buget ar fi că este prea optimist pentru această perioadă. În ultimii douăzeci de ani, dar mai ales în ultimii doi-trei ani, abordarea bugetului de stat în România a fost pur contabilă. Pe partea de politici economice nu s-a ţinut cont deloc, nu a existat o strategie economică", a spus analistul Laurian Lungu de la Macroanalitica.

El a mai spus că Suedia şi-a construit pentru anul viitor un buget bazat pe o creştere economică de 0,7%, în timp ce Comisia Europeană a acordat acestei ţări o previziune de creştere economică de 4% în 2012.

Lipsa de credibilitate a indicatorilor prog­nozaţi de Guvern pentru 2012 este susţinută şi prin faptul că rezultatele miliardelor de lei cheltuite din bugetul de investiţii nu se văd, deşi consilierul premierului a prezentat o listă cu principalele investiţii finalizate în ultimii doi-trei ani în domeniul infrastructurii.

"România nu a avut un proiect mare de investiţii până în prezent. Degeaba ne arătaţi o cifră, ea nu se regăseşte în rândul populaţiei, oamenii nu o simt", a spus Mihail Marcu, preşedintele şi fondatorul Medlife.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO