Buget 2012

VIDEO ZF Expert: Tu ştii ce se întâmplă cu taxele tale? Plătitorii de taxe, faţă în faţă cu cheltuitorii de taxe

Autor: Adrian Voicu

23.11.2011, 15:10 1746

Astăzi, într-o ediţie specială a ZF Expert , Mihail Marcu - preşedinte Medlife, Andreea Vass - consilierul premierului Emil Boc, Ionuţ Dumitru - economist-şef al Raiffeisen, Dan Şucu - preşdintele Mobexpert şi Laurian Lungu - analist Macroanalitica, au discutat despre cum trebuie construit bugetul în 2012 astfel încât să fie o ancoră pentru stabilitatea economiei.

În privinţa realizării bugetului pe 2012, Andreea Vass a declarat că a fost nevoie de luarea în considerare a evoluţiei economiei europene. "Bugetul este construit sub presiunea uriaşă venită din zona europeană, care se confruntă cu stagnarea economică şi criza datoriilor suverane", a declarat Vass, consilierul premierului Emil Boc.

Creşterea economică redusă pune presiune asupra bugetului, motiv pentru care am revizuit în scădere creşterea economică la 1,8%-2,8%. Trei sferturi din relaşiile noastre eceonomcie âsun dependente de parteneraii comunitari.

Cu toate acestea, mediul de afaceri reproşează politicienilor că nu a fost în niciun fel consultat cu privire la perspectivele pentru 2012.

Nu am simţit interesul politicienilor de a afla părerea antreprenorilor în realizarea bugetului pe 2012, a declarat în cadrul şedinţei de redacţie ZF Expert, Mihail Marcu, preşedintele Medlife.

Fondatorul Medlife consideră că în realizarea bugetului trebuie pornit de la mediul de afaceri, pentru că executivii pot spune care sunt planurile de viitor, unde vor să se dezvolte, ce cifre de afaceri cresc. Politicienii nu au fost însă interesaţi să afle părerea antreprenorilor în realizarea bugetului.

"Momentul în care oamenii se bucură că primesc o subvenţie la căldură este cheia ignoranţei lor, pentru că ei sunt de părere că această subvenţie a căzut din cer şi nu din contribuţiile lor. Eu m-as intreba, ce se intampla cu banii mei?", a declarat Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank.

El a considerat "mai puţin decât modeste" rezultatele utilizării banilor în cele câteva proiecte mari de investiţii şi a dat ca exemplu construcţia de autoztrăzi.

"Nu există o paralelă între bugetul unei companii şi bugeul de stat", a declarat Laurian Lungu, analist Macroanalitica.

Ce s-a întâmplat în România în ultimii 2-3 ani a fost faptul că abordarea bugetului a fost una pur contabilă.

"Atunci când ai sume fixe de cheltuieli, nu poţi să ai o evoluţie". "Spitalele încep să cadă, fizic, la propriu", iar cele închise nu sunt compensate printr-o creştere a "productivităţii" la celelalte spitale.

Lungu a spus că FMI a avut un rol foarte important, dând "vize trimestriale" planurilor autorităţilor de la Bucureşti. În aplicarea politicilor economice nu s-a ţinut însă cont de învăţământ şi sănătate, a mai spus el.

În concluzia întâlnirii, Andreea Paul Vass a trebuit să admită că există pe jumătate o lipsă de transparenţă, dar şi că mass-media, din păcate, scoate în faţă numai lucrurile negative, eşecurile guvernului şi nu şi pe cele pozitive.

Ziarul Financiar a început o campanie despre modul în care vor fi gestionate cele 195 de miliarde de lei (45 miliarde euro) pe care Guvernul estimează să le strângă în anul 2012 la bugetul consolidat, după cum indică proiectul legii bugetului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO