Buget 2021

Economia va reveni la nivelul din 2019 de-abia la jumătatea anului 2022. BNR: „Ne aşteptăm la o revenire moderată“. BRD: „Noi mizăm în acest an pe o creştere de 1,4%, probabil cea mai pesimistă estimare dintre cele publicate în piaţă“

30.01.2021, 15:03 Autori: Miruna Diaconu , Alexandra Matei

@ 2021 este va fi un an de redresare reuşind poate să atingem nivelul de dinainte de pandemie undeva spre jumătatea lui 2022. @ „Pentru anul acesta avem o creştere de 1,4%, probabil cea mai pesimistă dintre cifrele publicate în rest.” @ „Pentru companiile mari nu există soluţii în acest moment, iar acestea sunt întru totul dependente de proiectele de anvergură, se negociază proiectele.”

Pandemia a afectat considerabil economia din România, care a suferit scăderi masive, iar revenirea acesteia va fi una lentă. Astfel, anul 2021 va fi în continuare un an al redresării, în care mediul de afaceri va fi mai prudent şi mai atent la evoluţia pandemiei. Totuşi, este aşteptată o revenire a economiei la nivelul din 2019 abia la jumătatea anului viitor, au spus participanţii din cadrul celei de-a treia conferinţe organizate de către Ziarul Financiar în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale- Buget 2021: Cum rezolvăm ecuaţia de business a noului an?, unde au participat reprezentanţi ai mediului de afaceri din zona de Sud a ţării, dar şi bancheri şi specialişti financiari.

„Am început cu dreptul printr-o nouă reducere de dobândă, cele trei scăderi succesive de politică monetară alături de un pachet întreg de măsuri au facilitat finanţarea economiei. Despre starea economiei ne aşteptăm la o revenire moderată, revenirea pare a fi lentă, aflată în continuare sub influenţa evoluţiei pandemice, 2022 cred eu că va fi anul în care vom vedea recuperarea pierderilor”, spune Cristian Popa, Membru al Consiliului de administraţie BNR.

De aceeaşi părere este şi Dinu Bumbăcea, Partner, PwC Romania, care spune că revenirea economiei va fi lentă, dar un factor important va fi sprijinul oferit de către guvern, care este totuşi limitat.

„Relansarea indiferent de rapiditatea cu care s-ar petrece, are nevoie de combustibil, care este dat de parţial din scheme de redresare care sunt propuse de Guvernul României, limitatea de puterea financiară a guvernului, în momentul în care ne aşteptăm la un deficit în jur de 9% evident că resursele financiare la îndemâna guvernului sunt limitate. 2021 este va fi un an de redresare reuşind poate să atingem nivelul de dinainte de pandemie undeva spre jumătatea lui 2022”, precizează Dinu Bumbăcea.

Economist Şef al BRD Groupe Société Générale, Florian Libocor, se aşteaptă ca bugetul de stat în 2021 să fie cât mai realist construit. Totodată, prognoza băncii este mai pesimistă faţă de alte prognoze privind creşterea economică a României.

„Pentru anul acesta avem o creştere de 1,4%, probabil cea mai pesimistă dintre cifrele publicate în rest, prognozele am înteles că sunt undeva de la 3% în sus, trebuie să se înţeleagă că aceste cifre sunt rezultatul imaginii pe care o putem avea noi la momentul la care facem acea prognoză bazându-ne pe toate datele publice şi apoi fiecare face predicţiile în funcţie de propriile asumpţii”, spune Florian Libocor.

El adaugă faptul că în 2021 dinamica preţurilor de consum va fi incertă având în vedere că partea de comerţ online a crescut considerabil în 2020 şi va fi o componentă importantă şi în 2021, dar dinamica preţurilor din acest segment nu se regăseşte în indicele de inflaţie.

În 2020, guvernul a venit cu o serie de ajutoare pentru mediul de afaceri, în special pentru IMM-uri, dar nu au existat măsuri cu privire la companiile mari, care reprezintă un pilon de sprijin pentru companiile mici. Cristian Erbaşu, Proprietar Construcţii Erbaşu şi Vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), spune că în 2020 companiile mari au fost nevoite să se descruce singure.

„Pentru companiile mari nu există soluţii în acest moment, iar acestea sunt întru totul dependente de proiectele de anvergură, se negociază proiectele. Panta de revenire pe care noi o aşteptăm să apară şi să se simtă în 2022, s-ar putea să ne împingă în 2023 sau 2024. În construcţii căderile sunt mai lente, dar şi revenirile sunt mai greoaie”, spune Cristian Erbaşu.

Florian Libocor, Economist Sef, BRD Groupe Société Générale: Pentru anul acesta avem o creştere de 1,4%, probabil cea mai pesimistă dintre cifrele publicate în rest.

 

 

 

 

ZF Buget 2021 este o serie de videoconferinţe realizate de Ziarul Financiar cu susţinerea Buget 2021