Burse - Fonduri mutuale

10 ani de la criză: acţiunile celei mai influente bănci americane Goldman Sachs, salvată în extremis, au crescut cu 78% faţă de momentul Lehman Brothers

10 ani de la criză: acţiunile celei mai influente...

Autor: Dan Grigore Ivan

12.09.2018, 00:00 458

Valoarea de piaţă a Goldman Sachs a crescut cu 78% faţă de 15 septembrie 2008, atunci când Lehman Brothers, a patra bancă de investiţii a Americii atunci, anunţa că intră în faliment. Sectorul financiar şi-a revenit mai greu faţă de media pieţei. În aceeaşi perioadă, indicele Dow Jones a crescut cu peste 123%. 

Goldman Sachs a fost salvată de la momentele grele din preajma crizei de intervenţia lui Warren Buffett, care a cumpărat acţiuni de peste 5 miliarde dolari, în vreme ce Trezoreria americană a cumpărat acţiuni preferenţiale de 10 miliarde dolari. Pe 21 septembrie 2008, Goldman Sachs a devenit o bancă comercială, tocmai pentru că facilităţile din partea Fed-ului în cazul unei crize prelungite erau mai uşor de solicitat din această poziţie.

În prezent, Goldman Sachs valorează peste 87 miliarde dolari, după ce în ultimii ani a înregistrat creşteri importante pe fodul îmbunătăţirii situaţiei financiare şi al unei profitabilităţi în plină ameliorare din partea întregului sistem bancar american.

Cel mai câştigat domeniu după criza din 2007-2009 este cel al tehnologiei, cu o apreciere de peste patru ori a indicelui NASDAQ, performanţă de două ori mai bună decât media americană. Majoritatea burselor lumii au revenit peste niveluri din preajma crizei, unele chiar depăşind cu peste 100% valorile de atunci. Cu toate acestea, bursa românească, precum şi majoritatea celor din regiune, afişează valori mai mici decât înainte de criză.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO