Burse - Fonduri mutuale

10 evenimente fierbinti de urmarit pe Bursa in 2010

10 evenimente fierbinti de urmarit pe Bursa in 2010
03.01.2010, 23:15 42

Anul 2009 a fost unul cu putine evenimente pe Bursa, capul deafis fiind tinut de revenirea puternica a actiunilor, cresterilefiind printre cele mai mari din istoria pietei locale. Dupa ce s-audublat anul trecut, SIF-urile vor fi din nou in centrul atentiei, oeventuala majorare a pragului de detinere putand dezmorti piata.Oferta de preluare a Rompetrol Rafinare, schimbarile de la BancaTransilvania, insolventa Flamingo vor tine si anul acestaprim-planul. Pe de alta parte, brokerii, care au suferit anultrecut din cauza lichiditatii extrem de scazute de pe Bursa, sperala cat mai multe listari, Fondul Proprietatea fiind cel maiasteptat.

Iata care sunt in opinia ZF principalele 10 evenimente care arputea marca Bursa in 2010.

1. Listarea Fondului Proprietatea

Asteptata de trei ani, listarea Fondului Proprietatea ramaneunul dintre evenimentele care ar putea marca puternic Bursa de laBucuresti. Activele de circa 3 miliarde de euro ale fondului siparticipatiile valoroase pe care acesta le detine la cele maiimportante companii din sectorul energetic ar putea atrage uninteres ridicat din partea marilor investitori straini. Alegereagrupului american Franklin Templeton pentru administrarea fonduluiar putea aduce un plus de vizibilitate. Templeton s-a angajat sainceapa demersurile pentru listarea Fondului Proprietatea imediatce reprezentantii statului, actionarul majoritar al fondului, vorsemna contractul de administrare.

2. Ridicarea pragului de detinere la SIF-uri

La mijlocul anului trecut, un grup de parlamentari a lansat oinitiativa legislativa care prevedea eliminarea pragului dedetinere de 1% de la SIF-uri. Dupa aproape sase luni de dezbateriin comisiile parlamentare, proiectul a trecut de Senat intr-ovarianta modificata, care prevede majorarea pragului de la 1% la5%. Proiectul urmeaza sa fie dezbatut si in Camera Deputatilor inprimele luni ale acestui an. Majorarea pragului la 5%, care paretot mai probabila, ar creste interesul pentru titlurile SIF si arputea duce la acumularea unor participatii semnificative de catremarii investitori, care vor fi interesati sa se implice si inconducerea SIF-urilor.

3. Ofertele de preluare de la RRC si PTR

Investitorii de pe Bursa solicita de un an grupului Rompetrol salanseze oferte publice de preluare pentru participatiile minoritareale Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR), dupace kazahii de la KazMunaiGaz au preluat grupul in 2007. In iulie2009, CNVM a solicitat grupului sa lanseze oferte de preluarepentru cele doua companii, insa pregatirea documentatiei a duratcateva luni. In urmatoarele saptamani, CNVM ar putea aproba insfarsit cele doua oferte. Oferta de preluare a Rompetrol Rafinarear putea fi cea mai mare operatiune de acest fel de pe Bursa.

4. Reorganizarea Flamingo

Ceea ce nimeni nu si-ar fi dorit - intrarea in insolventa a uneicompanii listate la Bursa - s-a intamplat la sfarsitul anului,retailerul electroIT Flamingo International (FLA) cerand protectiain fata creditorilor a tuturor companiilor din grup. SoartaFlamingo depinde acum de ce vor hotari creditorii, dar si desuccesul emisiunii de obligatiuni convertibile prin intermediulcareia compania urmareste sa stranga 7 mil. euro de la actionari side la investitorii de pe Bursa.

5. Schimbarile din actionariatul Bancii Transilvania

Banca Transilvania (TLV) ramane si in 2010 unul dintre cei maiurmariti emitenti de pe Bursa, in conditiile in care schimbariledin actionariat de la finele anului trecut ar putea continua sau arputea aduce modificari si in conducerea bancii. Bank of Cyprus,care a preluat o participatie de 9,7% din TLV, ar putea incercasa-si majoreze detinerea sau ar putea pretinde un loc in Consiliulde Administratie. Atentia tuturor este indreptata insa asupraprincipalilor actionari, BERD si Horia Ciorcila, care au tot amanatin ultimii ani momentul exitului.

6. Majorarea de capital de la Petrom

Cea mai mare companie din Romania ar putea lansa anul acesta ceamai mare majorare de capital, Petrom propunandu-si sa atraga circaun miliard de euro de la principalii actionari (OMV, MinisterulEconomiei si Fondul Proprietatea), dar si de la investitorii de peBursa. O participare masiva a investitorilor la o astfel deoperatiune ar arata ca piata romaneasca de capital reprezinta osursa viabila de finantare si ar putea stimula si listarea unorcompanii de stat.

7. Listarea Bursei de la Bucuresti la Bursa

Actionarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si-au dat acordul deprincipiu pentru listarea pe platforma proprie inca de la sfarsitullui 2008, iar listarea efectiva ar putea avea loc chiar anulacesta, in conditiile in care tot mai multe firme de brokeraj caredetin pachete de actiuni la BVB sunt insteresate sa-si vandaactiunile pentru a face rost de lichiditati. Bursa de la Bucurestiare un capital social de 76 mil. lei si peste 300 de actionari,majoritatea fiind firme de brokeraj si brokeri ai acestora.

8. Lansarea pietei de actiuni la Sibex

Bursa din Sibiu (Sibex), operatorul principalei piete futuresdin Romania, a anuntat ca va lansa pana la finele lunii ianuariepropria piata de actiuni, urmarind astfel sa concureze Bursa de laBucuresti. Concurenta dintre cele doua piete ar putea duce petermen lung la reducerea costurilor de listare pentru companii si acelor de tranzactionare pentru investitori. In prima faza, Bursadin Sibiu intentioneaza sa se listeze pe propria platforma, pe cares-ar mai putea lista si companii private precum AdeplastOradea.

9. Revenirea investitorilor straini

In fiecare an, ochii tuturor investitorilor locali stau pepietele internationale, iar evolutia Bursei de la Bucuresti secoreleaza puternic cu evolutia burselor externe. Un rol importantin evolutia Bursei l-au avut in ultimii ani investitorii straini,care prin actiunile lor au impulsionat sau au franat cresterile sauscaderile pietei. Strainii au redevenit cumparatori neti pe Bursain 2009, dupa ce in 2008 au retras bani din piata contribuind laprabusirea acesteia. O intrare mai puternica a fondurilor strainepe piata locala este conditionata insa de redresarea situatieieconomice.

10. Intrarile in fondurile de pensii si in fondurile deactiuni

Investitorii institutionali locali au fost foarte slabi panaacum, avand o influenta extrem de redusa in evolutia Bursei.Cresterea activelor fondurilor de pensii private ar putea aduceinsa mai multi bani pe piata de capital, la fel ca si o crestere asubscrierilor in fonduri de actiuni si diversificate, care auinregistrat anul trecut printre cele mai mari randamente dinultimii ani.

Continua cresterea Bursei?

Anul 2009 a fost nesperat de bun pentru Bursa de ValoriBucuresti, aducandu-le investitorilor unele dintre cele mai maricastiguri din ultimii ani, cand toata economia se prabusea in jur.O crestere de peste 60% a indicelui BET si castiguri de peste 100%pe patru dintre SIF-uri reprezinta performante cu care investitoriide pe Bursa nu s-au mai intalnit de patru ani.

Intrebarea este daca aceste cresteri vor continua si in 2010.Majoritatea brokerilor mizeaza in continuare pe o evolutie pozitivaa Bursei, insa considera ca este putin probabil sa se repetecastigurile de anul trecut. Daca revenirea de pana acum a fost maimult de natura psihologica, pentru ca evolutia pozitiva sa continueeste necesara si o imbunatatire fundamentala a indicatorilormacroeconomici si a rezultatelor companiilor listate.

Faptul ca economia nu da deocamdata semne de revenire, iarsituatia din intreaga regiune este privita cu neliniste de catreanalisti si investitori, ar putea determina unele corectii in primaparte a anului, insa brokerii spera ca evolutiile pozitive vorreveni in a doua parte a anului, odata cu primele semne de revenireeconomica. O eventuala corectie ar fi un prilej bun pentruinvestitori sa cumpere actiuni mai ieftine, asa cum s-a intamplatla inceputul anului trecut, cand titlurile de pe Bursa au scazut cupeste 25% pentru a-si dubla sau tripla ulterior valoarea.

Cu toate cresterile din 2009, actiunile listate au recuperatdoar o parte din pierderile din 2008, pana la nivelurile din 2007fiind inca loc de crestere. Pe de alta parte, rezultatelefinanciare ale companiilor au scazut in continuu incepand din2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO