Burse - Fonduri mutuale

15 „rasdace” cu o capitalizare de 48 mil. lei au decis pe final de an să se delisteze

Foto: Victor Ciupuliga

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Ioana Tudor

26.12.2014, 18:00 704

Un număr de cincisprezece companii prezente la tranzacţionare pe piaţa RASDAQ au decis până în prezent să se delisteze după ce legea care desfiinţează această secţiune a bursei de la Bucureşti a intrat în vigoare la finalul lunii octombrie. Piaţa RASDAQ îşi va înceta existenţa în luna octombrie a anului viitor, iar toate firmele listate aici trebuie să decidă până la finele lunii februarie dacă se retrag de la tranzacţionare sau se transferă pe piaţa regular sau pe un sistem alternativ de tranzacţionare (ATS).

Cele cincisprezece companii au o capitalizare bursieră cumulată de circa 48 milioane de lei. Acestea sunt Construcţii Montaj Satu Mare, Vinalcool Bacău, Stela Bucureşti, Romimplet Arad, Scut Constanţa, Comcereal Prahova, Stei Bihor, Perom Cluj, Chimica Orăştie, Avicola Braşov, Astra Craiova, Transilvania Cluj-Napoca, Convest Bucureşti, TCI Războieni Ocna Mureş şi Neag Grup Timişoara.

Cea mai valoroasă dintre companiile care au decis până acum să se delisteze este Comcereal Prahova, cu o capitalizare bursieră de 18,3 milioane de lei. Comcerealul este controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, prin intermediul grupului Interagro, care deţine peste 96% din acţiunile societăţii. Decizia de delistare a fost luată cu votul deţinătorilor a 96,05% din capitalul social. Deţinătorii restului de acţiuni au dreptul de a se retrage din companie şi de a solicita cumpărarea acţiunilor lor de către societate. Raportat la ultimul preţ din piaţă al titlurilor comcerealului, pachetul de 3,95% din acţiuni valorează 727.000 lei (164.600 euro). În 2013, Comcereal Prahova avea pierderi de 5,1 milioane de lei şi disponibilităţi băneşti de 205.775 lei.

O altă companie valoroasă de pe RASDAQ care a decis să se retragă de la tranzacţionare este Avicola Broşov (AVLE), controlată de omul de afaceri Ioan Popa, proprietarul grupului Transavia, cel mai mare producător de carne de pui de pe piaţa locală. Popa deţine 86,05% din acţiunile Avicola Braşov, iar decizia delistării i-a aparţinut. Pachetul de 13,9% din capitalul Avicola care se află în posesia altor investitori de pe bursă valorează în piaţă 1,13 milioane de lei. Compania a încheiat primul trimestru cu o cifră de afaceri de 32,7 milioane de lei şi profit net de 1,5 mil. lei.

Pe piaţa RASDAQ sunt listate circa 900 de companii cu o valoare de piaţă cumulată de 7,5 miliarde de lei. Legea care desfiinţează piaţa RASDAQ prevede că în situaţia în care AGA hotărăşte ca societatea să nu facă demersurile pentru transferul acţiunilor pe piaţa reglementată sau pe ATS, acţionarii au dreptul de a se retrage din societate în condiţiile articolului 134 din Legea nr. 31 pe 1990. Acest articol stabileşte că acţionarii care nu au votat în favoarea unei hotărâri a AGA au dreptul de a se retrage din societate şi de a solicita cumpărarea acţiunilor lor de către societate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO