Burse - Fonduri mutuale

16.150 de investitori au început să tranzacţioneze în 2021, astfel că numărul lor a ajuns la 81.800, maximul din 2014 încoace. Totuşi, analiştii apreciază că pornim de la o bază joasă şi că succesul de până acum se poate dovedi fragil

16.150 de investitori au început să tranzacţioneze în...

Autor: Tibi Oprea , Liviu Popescu

28.02.2022, 18:40 143

Îmbunătăţirea accesului la piaţă, valul de listări din timpul pandemiei şi titlurile de stat Fidelis au fost principalii factori care au determinat noi persoane să îşi deschidă cont de tranzacţionare.

Bursa de la Bucureşti a ajuns la finele lunii decembrie 2021 la un număr de 81.793 de investitori, în creştere cu 24,6% faţă de T4/2020, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza celor mai recente date ale Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI).

Numărul de investitori a ajuns astfel la cea mai ridicată valoare din iunie 2014 încoace, adică de la marile listări de stat Electrica, Nuclearelectrica, Romgaz, arată datele agregate de Ziarul Financiar.

„Procentual, creşterea pare mare, dar ne referim la o bază foarte mică. Raportat la populaţie înseamnă foarte puţin. Din aproximativ 16 milioane de locuitori cât are România în acest moment, înseamnă aproximativ 0,5% din populaţie. Este mai puţin decât procentul de milionari în euro din România. Cineva care este mai apropiat de cifre va face această împărţire. Ritmul de creştere ar trebui să fie de înmulţire de 3-4 ori de la un an la altul ca să ajungem la o cifră decentă, poate de 10 ori mai mulţi investitori, adică 5% din populaţie“, apreciază analistul financiar Dragoş Cabat la solicitarea ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO