Burse - Fonduri mutuale

20 de firme au spus adio RASDAQ. Cum se calculează preţul de retragere?

Adrian Vascu, preşedintele ANEVAR

Adrian Vascu, preşedintele ANEVAR

Autor: Ioana Tudor

16.01.2015, 00:06 898
Evaluatorii selectaţi să stabilească preţul pe care îl vor plăti firmele de pe RASDAQ investitorilor care îşi exercită drep­tul de retragere din acţionariat au la în­demână trei metode principale de eva­luare a acţiunilor: prin cost, prin venit şi prin piaţă.
 
Experţii în evaluarea bunurilor spun că alegerea celei mai adecvate metode de evaluare depinde de profilul fiecărei com­panii în parte şi de disponibilitatea datelor şi infor­maţiilor despre acestea.
 
„Se pot utiliza metode de evaluare din cele trei abordări, însă alegerea metodei potrivite depinde de tipul companiei şi de consistenţa informaţiilor fiecărei companii supuse eva­luării”, a explicat Adrian Vascu, preşedintele Asociaţiei Na­ţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR).
 
Până în prezent în jur de douăzeci de „rasdace” au decis în adunările generale ale acţionarilor să îşi retragă acţiunile de la tran­zacţionare în condiţiile în care piaţa RASDAQ se va des­fiinţa în luna octombrie. Un acţionar al Scut Constanţa a de­pus deja cerere pentru ieşirea din acţionariat, iar socie­ta­tea a în­ce­put demersurile pentru selectarea unui evaluator inde­pen­dent.
 
Pe piaţa RASDAQ sunt în prezent listate circa 900 de so­cie­tăţi cu o valoare cumulată de piaţă de aproximativ 7,5 mld. lei. Presu­punând că 20% din „ras­dace” se delis­tează, iar ac­ţio­narii cu de­ţineri între 5% şi 15% vor să se re­tragă, va­loarea retra­ge­rilor s-ar plasa între 75 mil. lei şi 225 mil. lei, luând în con­si­derare pre­ţul actual din piaţă al acţiu­nilor, po­trivit cal­cu­lelor ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO