Burse - Fonduri mutuale

2012 va fi anul listărilor? 19 companii din portofoliul FP vor ajunge pe bursă dacă statul respectă legea

2012 va fi anul listărilor? 19 companii din portofoliul FP vor ajunge pe bursă dacă statul respectă legea

Foto: Octav Ganea

Autor: Roxana Pricop

11.01.2012, 18:09 669

Un număr de 19 companii deţinute de stat care sunt în portofoliul Fondului Proprietatea (FP) ar trebui listate până la sfârşitul anului 2012, după ce legea Legea nr.302/2011 care reglementează obligaţia companiilor controlate de statul care fac parte din portofoliul FP de a lista minim 5% din capital la Bursa de Valori Bucureşti a fost publicată în Monitorul Oficial.

Astfel, un număr de 19 companii, care deţin o pondere de 51% din activul de 3,3 miliarde de euro al fondului, şi printre care se numără Hidroelectrica, Romgaz, Complexul Energetic Turceni, Nuclearelectrica, Compania Naţională Aeroporturi Bucuresti, Complexul Energetic Rovinari, Poşta Română, trebuie să finalizeze până la 31 decembrie procedurile de admitere la tranzacţionare a cel puţin 5% din acţiuni.

Acesta nu este primul termen pe care statul şi-l asumă cu privire la listarea companiilor din portofoliul FP. Prin Legea 247/2005, statul s-a obligat ca până cel târziu la 31 decembrie 2008 să finalizeze procedurile de admitere la tranzacţionare la bursă. Altfel spus, până pe 31 decembrie 2008, statul trebuia să vândă pe bursă prin ofertă iniţială cel puţin 5% din acţiunile pe care le deţine la Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Poşta Română, Compania Naţională Aeroporturi Bucu­reşti, administraţiile portuare şi complexurile energetice.

Doar pentru companiile din portofoliul Ministerului Transporturilor au fost demarate procedurile de admitere la tran­zac­ţionare, însă până în prezent nu a fost listat niciun pachet de acţiuni. Argumentul invocat de oficialii statului pentru nerespectarea termenului iniţial a fost că listarea pachetelor de acţiuni într-o perioadă de criză ar leza interesele statului.

Pentru acest an, statul s-a angajat să listeze la Bursa din Bucureşti producătorul naţionale de Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, dar şi compania naţională de transport Tarom, care nu face parte din portofoliul FP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO