Burse - Fonduri mutuale

21 noiembrie va fi ziua „Z“ pentru SIF-uri

Autor: Roxana Pricop

17.11.2011, 00:00 843

Proiectul de lege privind majorarea pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5% a fost programat pentru luni, 21 noiembrie, spre a fi votat în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Iniţiativa legislativă este trecută la punctul 29, din cele 31 de puncte de pe ordinea de zi. Dacă proiectul va fi aprobat, ziua de luni, 21 noiembrie, va rămâne drept cea mai importantă zi din acest an pentru investitorii la bursă.

Marţi, 15 noiembrie, senatorul Ovidiu Marian, unul dintre iniţiatorii proiectului, a declarat pentru ZF că proiectul urmează a fi votat în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional, marţi, 22 noiembrie, şi că se aşteaptă ca votul să fie pozitiv şi astfel pragul de deţinere la SIF-uri să fie majorat la 5% din capital. Declaraţia senatorului a fost primită cu optimism de investitorii la bursă, iar acţiunile celor cinci SIF-uri au înregistrat aprecieri puternice în şedinţa de tranzacţionare de marţi. Ieri, raliul SIF-urilor s-a temperat până la aprecieri cuprinse între 3% şi 5%, pe o piaţă indecisă.

Optimismul investitorilor s-a reaprins după ce săptămâna trecută proiectul a trecut fulger de Camera Deputaţilor, după un an de stagnare, obţinând un raport favorabil.

Când a fost iniţiat în urmă cu doi ani, proiectul de lege propunea eliminarea pragului de deţinere, pentru ca în toamna anului 2009 Comisia juridică a Senatului să îl modifice prin introducerea unui amendament: ridicarea pragului de la 1% la 5%.

Majorarea pragului la SIF-uri de la 1% la 5% le-ar putea permite investitorilor să acumuleze pachete mai mari de acţiuni SIF şi să câştige locuri în consiliile de administraţie pentru a se implica mai activ în administrarea activelor acestora. Miza este ridicată pentru fondurile de investiţii care s-au plâns că pragul de deţinere le împiedică să facă achiziţii mai mari la SIF-uri. Până acum, limita de deţinere de 1% le-a permis şefilor SIF, mulţi dintre ei aflaţi la conducere încă de la înfiinţarea societăţilor, să le administreze aproape fără niciun control din partea acţionarilor. De altfel, preşedinţii SIF-urilor au fost cei care s-au opus cel mai mult eliminării sau majorării pragului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO