Burse - Fonduri mutuale

300 de investitori asteapta de 6 luni listarea fondului STK

28.08.2008, 19:12 20

Listarea fondului inchis de investitii STK Emergent a fost amanata din cauza acuzelor aduse administratorului de catre Petru Prunea, presedintele Broker Cluj si membru in Comitetul Bursei, potrivit lui Nicolae Pascu, presedintele STK Financial.
"Acuzatiile aduse nu sunt decat minciuni, cu toate acestea ele au dus la intarzierea listarii fondului", a declarat Nicolae Pascu, presedintele STK Financial.
Fondul a derulat in primavara o Oferta Publica Initiala de titluri in vederea listarii la Bursa. In intervalul cuprins intre 19 februarie si 10 martie cat a durat oferta, aproape 300 de investitori au facut subscrieri la fond in valoare de 21,4 mil. lei (5,94 mil. euro). Investitorii asteapta intrarea la tranzactionare a fondului de mai bine de sase luni, interval in care STK Emergent a pierdut 18% din valoarea activului net unitar.
La sfarsitul lunii iulie, listarea STK Emergent a primit unda verde de la Consiliul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), intrarea efectiva la tranzactionare fiind estimata initial de administratori pentru data de 15 august. Ulterior, Consiliul Bursei a solicitat clarificari din partea administratorului si a CNVM privind acuzatiile aduse de Petru Prunea.
Pentru a clarifica acuzatiile aduse de reprezentantul Broker Cluj, societatea de administrare STK Financial a decis realizarea unei expertize contabile extrajudiciare. Expertiza a fost realizata de catre Gheorghe Fatacean, expert independent, membru al CECAR si inscris pe tabloul Tribunalului Cluj. Concluziile raportului de expertiza demonteaza acuzele vehiculate, aratand ca vanzatorii terenurilor din cartierul "Buna ziua" din Cluj nu sunt persoane din conducerea STK Financial, ci sunt terte persoane care au dobandit terenurile inainte de infiintarea STK Emergent. De asemenea, rascumpararile efectuate in luna noiembrie 2007 au fost realizate de investitori persoane fizice si juridice care nu erau membri in Consiliul de Administratie.
La inceputul lunii, reprezentantii STK Financial l-au reclamat la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) pe presedintele Broker Cluj-Napoca, pentru manipularea pietei. Administratorul STK Emergent sustine ca Petru Prunea a desfasurat, incepand cu luna februarie 2008, o ampla campanie de dezinformare a investitorilor cu privire la fondul inchis. Un raspuns din partea Comisiei este asteptat in perioada urmatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO