Burse - Fonduri mutuale

32.000 de români au devenit din deponenţi investitori în fonduri mutuale

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

24.11.2014, 00:06 640

Fondurile mutuale au atras peste 32.000 de noi investitori în primele zece luni ale anului, majoritatea plasându-şi economiile în fonduri cu risc scăzut apro­piate de depozitele bancare.

Numărul total de in­vestitori în fonduri mu­tuale a depăşit 304.000 de persoane la finalul lunii octombrie, maxim istoric. Faţă de începutul anului, sunt mai mulţi cu 32.000 de investitori, majoritatea provenind din rândul clienţilor băncilor. Scăderea dobânzilor la depozite până la sub 3% pe an i-a împins pe mulţi dintre clienţii băncilor să îşi mute parte din economii în fonduri mutuale cu risc scăzut. Drept urmare, fondurile de obligaţiuni şi cele conservatoare administrate de bănci au raportat cele mai mari creşteri ale numărului de investitori în acest an. Randamentul mediu obţinut de fonduri mutuale este de 6% pentru perioada cuprinsă între octombrie 2013 şi octombrie 2014, cu un maxim de 17% atins de fondul de acţiuni Erste Equity România.

Numărul de investitori în fondurile de obligaţiuni a crescut cu 16.000 în acest an până la un total de 146.000 de persoane. În fondurile cu profil de risc redus, denominate în lei şi în euro, au intrat 15.000 de noi inves­ti­tori, acestea ajungând la un portofoliu de 93.000 de clienţi. Din fondurile de acţiuni, plasamente cu risc ridicat, au ieşit 780 de investitori, numărul total ajungând la 10.980 de clienţi la finalul lunii ocotombrie.

Fondurile diversificate, care expun investitorii la un grad de risc mediu, au atras 3.000 de noi investitori în acest an.

Investitorii au făcut subscrieri nete de 313 mil. lei în fonduri mutuale în luna octombrie, valoa­rea totală a sumelor atrase în primele zece luni ale anului urcând astfel la 3,6 miliarde de lei.

Subscrierile raportate în luna octombrie sunt apropiate de nivelul sumelor nete atrase în septembrie, potrivit statisticilor lunare emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri. Maximul subscrierilor a fost înregistrat în luna iulie, când investitorii au cumpărat fonduri de 566 milioane de lei. În octombrie, 242 milioane de lei au intrat în conturile cu profil de risc conservator denominate în lei şi în euro, în timp ce fondurile de obligaţiuni au atras 60,2 mi­lioane de lei.

Activele totale ale celor 68 de fonduri mutuale locale au urcat la 17,24 miliarde de lei în octombrie, cu 33% peste nivelul raportat la începutul anului. Mare parte din avansul activelor din acest an a fost susţinută de sumele noi de bani atrase de la investitori.

Cel mai mare administrator de fonduri mutuale este societatea Erste Asset Management, cu active în gestiune de 7,74 mi­liarde de lei, urmată de Raiffeisen Asset Management, cu active de 5,14 miliarde de le, şi de BRD Asset Management, cu active de 2,15 miliarde de lei. Cei trei administratori fac parte din grupuri financiare care dispun de o reţea puternică de unităţi bancare prin care sunt vândute fondurile proprii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO