Burse - Fonduri mutuale

4,8% din Banca Transilvania s-au vandut cu 20 mil. €. Horia Ciorcila: Cred ca sunt investitori de portofoliu

4,8% din Banca Transilvania s-au vandut cu 20 mil. €. Horia Ciorcila: Cred ca sunt investitori de portofoliu

Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania: Tranzactiile s-au facut aproape de valoarea contabila a actiunilor. Cred ca pretul este atractiv pentru cumparatori, dar probabil si pentru vanzatori, avand in vedere scaderile care au fost la inceputul anului.

08.09.2009, 17:38 37

Inca 2,5% din actiunile Bancii Transilvania au fost vandute ieripe Bursa, prin intermediul a patru tranzactii speciale in valoarede 42,6 mil. lei (peste 10 mil. euro), nefiind raportati nicivanzatorii nici cumparatorii.

In urma cu doua saptamani, au mai fost transferate 2,3% dinactiuni pentru aproape 40 mil. lei, cumparatorii fiind investitoristraini.

"Cred ca sunt investitori de portofoliu", a comentat HoriaCiorcila, presedintele Bancii Transilvania si unul dintreprincipalii actionari, cu circa 5% din actiuni. El a negat din nouorice discutii privind vanzarea bancii.

O parte dintre actionarii mari ai Bancii Transilvania au inceputsa-si vanda participatiile, dupa ce au ratat momentul favorabil dinurma cu doi ani, cand banca ajunsese sa fie evaluata la 1,7 mld.euro. In prezent, capitalizarea bancii este de 400 mil. euro, insala inceputul anului aceasta scazuse pana la 170 mil. euro.

"Tranzactiile s-au facut aproape de valoarea contabila aactiunilor. Cred ca pretul este atractiv pentru cumparatori, darprobabil si pentru vanzatori, avand in vedere scaderile care aufost la inceputul anului", a declaratCiorcila. El a precizat ca nu a vandut si nu a dorit sa comentezetranzactiile.

Pana la inchiderea editiei nu aparusera pe Bursa raportariprivind tranzactiile realizate ieri prin care s-au transferat circa2,5% din actiunile bancii pentru 42,8 mil. lei (peste 10 mil.euro).

Slabeste nucleul dur de la TLV

Inurma cu doua saptamani, Claudiu Silaghi, unul dintre membriiConsiliului de Administratie si totodata fondator al BanciiTransilvania, a raportat vanzarea unui pachet de 1,2% din actiunipentru circa 5 mil. euro. El detinea anterior 2,7% din capitalulbancii.

Aceasta este cea mai mare vanzare realizata de unul dintreactionarii fondatori ai Bancii Transilvania in ultimii ani, fiindtotodata un prim semn ca unii dintre actionarii importanti ar vreasa se retraga.

Pana acum, nucleul dur de actionari, format din oameni deafaceri din Cluj concentrati in jurul lui Horia Ciorcila, caredetine potrivit estimarilor din piata circa 30-40% din capitalulbancii, a pastrat controlul asupra bancii si a continuat sa ofinanteze prin majorari de capital.

Anul acesta, pentru prima data de la listare, banca a renuntatla majorarea capitalului si a distribuit dividende, incercand sa-imultumeasca pe investitorii care i-au ramas fideli si au venit infiecare an cu bani la majorarile de capital.

Ce se va intampla in continuare?

Vanzarile semnificative ale unora dintre actionari ar puteaslabi forta actualei conduceri a bancii in eventualitatea unorviitoare negocieri de vanzare, avand in vedere ca o ponderesemnificativa din capital este tranzactionat liber pe Bursa. Cutoate acestea, Horia Ciorcila spune ca nu se teme de o preluareostila.

"Cel mai mare actionar al bancii este BERD, cu care am avut ocolaborare foarte buna. Nu cred ca cineva poate sa faca otranzactie majora fara sa discute cu Consiliul de Administratie sicu BERD", a precizat Ciorcila. El spera sa atraga in actionariat siIFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, care detineobligatiuni emise de Banca Transilvania in 2005 in valoare de 20 demilioane de dolari. IFC poate opta pentru conversia obligatiunilorin actiuni la sfarsitul acestui an.

SIF-urile detin in prezent 14,6% din capitalul TLV si ar puteafi un element important intr-o viitoare negociere de preluare abancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO