Burse - Fonduri mutuale

40 din cele 1.600 de companii de pe RASDAQ au intrat in insolventa

40 din cele 1.600 de companii de pe RASDAQ au intrat in insolventa
21.07.2009, 18:23 100

Societatile listate pe Bursa care fac obiectul unor proceduri de insolventa ruleaza afaceri de peste 210 mil. lei (57,2 mil. euro), potrivit calculelor ZF pe baza ultimelor raportari disponibile.

De la inceputul anului, circa 39 de companii din cele peste 1.600 cate sunt listate pe piata RASDAQ, adica un procent de 2,4%, au raportat ca se afla in diverse stadii ale insolventei. Cu toate acestea, numarul insolventelor ar putea fi mult mai mare, avand in vedere ca multe societati transmit cu greutate aceste informatii BVB.

Tendinta este clara insa, numarul procedurilor de insolventa deschise a urcat rapid luna aceasta si reprezinta circa o treime din totalul celor de pe parcursul intregului an.

Cele mai mari 10 companii de pe Bursa aflate in insolventa au raportat anul trecut pierderi cumulate de 32,6 mil. lei (8,9 mil. euro), la afaceri de 172 mil. lei, si aveau datorii la finele anului trecut de circa 207 mil. lei (51,8 mil. euro). Printre acestea se numara producatorul de lactate Brailact din Braila (BRLT), cu afaceri de 31,5 mil. lei in 2008 si care a intrat recent sub administrare speciala. Compania a raportat anul trecut pierderi de 10,5 mil. lei (2,9 mil. euro) si activele nete ale firmei sunt negative, de 14,4 mil. lei (3,6 mil. euro).

Un alt caz este cel al producatorului de mobila Stratusmob (STR), ale carui actiuni sunt cotate pe piata nelistate a BVB. Firma a rulat anul trecut afaceri de 27,3 mil. lei si a raportat in ultimii doi ani pierderi cumulate de 12,9 mil. lei.

O alta companie de talie medie de pe piata RASDAQ care-si judeca in instanta insolventa este producatorul de accesorii si piese de schimb pentru autoturisme Mecanica Marsa (MEMI), la care SIF Transilvania detine circa 11% din actiuni. Compania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 22,3 mil. lei si pierderi de 1,1 mil. lei.

"Este o lipsa totala de comenzi, lipsa de lucrari. Din septembrie anul trecut, cand aveam afaceri (lunare - n.red.) de 20 de miliarde de lei (lei vechi - n.r.), am ajuns acum sa facem 2 miliarde de lei chinuit. Am fost profilati pe partea auto care a picat. Ne-am profilat pe alte segmente, au picat si alea. Nu mai condamnati managementul, condamnati altceva", spune Constantin Cotora, directorul general al Mecanica Marsa.

Alte societati aflate in insolventa sunt Constructii Feroviare Timisoara (CFES), la care actionarul principal este omul de afaceri sibian Horatiu Cercel si compania de comert cu amanuntul Metex Targoviste (METG), care are printre actionarii principali pe SIF Oltenia si omul de afaceri Dorel Goia.

Aproape toate companiile aflate in insolventa au raportat anul trecut pierderi intr-un an in care efectele crizei s-au resimtit destul de putin si inregistreaza la finele lui 2008 plati restante importante.

"Nu am putut sa facem o plata catre Raycons (un furnizor - n.r.) in valoare de circa 80.000 de lei. Nu este mare, dar noi suntem acum putin in dificultate si nu putem s-o achitam. Avem de platit salariile, creditele bancare. Problema este ca anul acesta s-au tot strans plati restante si n-am mai putut sa facem fata", spune Steliana Voichita, directorul general al comerciantului Metex Targoviste, una dintre putinele societati insolvente care pana anul trecut nu avea datorii restante si inregistrase profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO