Burse - Fonduri mutuale

500 de IT-şti români îşi iau minim o garsonieră din listarea UiPath. Circa 500 de angajaţi ai UiPath au acţiuni care valorează minimum 41.000 de dolari în prezent faţă de 70.000 de dolari în aprilie 2021

500 de IT-şti români îşi iau minim o garsonieră din...

Autor: Liviu Popescu

16.12.2021, 00:08 7769

Ieri, minim istoric de 41 de dolari pe acţiune pentru UiPath faţă de 70 de dolari în prima şedinţă.

Circa 500 de români angajaţi ai UiPath (simbol bursier PATH) – perla coroanei IT-ului din România cu o eva­luare de 22 mld. dolari – aveau cel puţin 1.000 de acţiuni fiecare la companie la listarea din primăvara acestui an, ca parte a pachetului de remunerare şi prin acţiuni.

Astfel, fiecare român IT-ist de la UiPath avea cel puţin 70.000 de dolari de persoană în prima şedinţă de tranzacţionare, la preţul de 70 de dolari pe acţiune, pentru ca în prezent, într-un scenariu ZF care presupune că aceşti angajaţi au rămas pe poziţii cu deţinerile, portofoliul fiecăruia să fie de 41.000 de dolari.

Cel puţin 1.000 de acţiuni. Adică ar putea fi deţineri de 1.001 acţiuni sau 10.000 de acţiuni, pot fi chiar milionari în dolari pe baza numărului de acţiuni şi preţul din piaţă, în funcţie de vechimea respectivului angajat în companie şi de pachetul de remunerare al acestuia.

Astfel de date defalcate nu sunt publice şi probabil că nu vor fi în viitorul apropiat. Cert este însă că o parte din angajaţi nu au putut tranzacţiona imediat pachetele de acţiuni, existând o perioadă de lock-up care a expirat undeva spre finalul verii.

Prin listarea la New York UiPath a scos în faţă ceea ce pentru mulţi angajaţi din România era şi încă este un subiect exotic: acţiuni ale companiei acordate angajaţilor ca parte a pachetului de remunerare.

„Pentru a te asigura că angajaţii nu pleacă după ridicarea rundei şi continuă să tragă pentru start-up, founderul stabileşte un interval de timp în care nu se pot vinde acţiu­nile. Ca antreprenor vrei să te asiguri că toată lumea trage la aceeaşi barcă şi nu ai parte de un fenomen care se întâmpla acum în Silicon Valley numit traseism în start-up în care angajaţii pleacă după un an spre exemplu şi vând acţiunile fără să fi adus cu adevărat plusva­loare. Nu ai cum să creşti unicorni dacă majoritatea angajaţilor nu au mind set de antreprenor“, spune Elena Antoneac, fondator şi CEO al companiei xpath.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO