Burse - Fonduri mutuale

7 motive ca să cumperi şi 7 motive să nu cumperi acţiuni în oferta Petrom

7 motive ca să cumperi şi 7 motive să nu cumperi acţiuni în oferta Petrom

Foto Silviu Matei

Autor: Andrei Chirileasa

21.07.2011, 00:06 2059

Oferta Petrom, cea mai mare tranzacţie din istoria Bursei de laBucureşti, este în acest moment în balans.

Guvernul a anunţat preţul minim pe care vrea să-l încaseze, de0,3708 lei/acţiune, iar acum aşteaptă să vadă dacă investitorii vorplăti sau nu acest preţ pentru a cumpăra măcar 80% din acţiunilescoase la vânzare, astfel încât oferta să se încheie cusucces.

Rezultatul ofertei depinde de cum vor percepe investitoriipre­ţul minim de ofertă anunţat, dacă li se pare interesant saunu.

Pentru micii investitori locali, preţul minim anunţat nu esteinteresant, deoarece este foarte apropiat de cel de pe Bursă, spunbrokerii.

Pentru fondurile străine, preţul ar putea fi interesant, însăunii brokeri se îndoiesc că marii investitori instituţionali se vorînghesui să cumpere acţiuni având în vedere că România este încă opiaţă riscantă şi mică, iar turbulenţele de pe pieţele europenedeterminate de problema datoriilor suverane fac ca investitorii săfie foarte precauţi în această perioadă.

Este o piaţă a cumpărătorilor, spune toată lumea. Aşadarcumpărătorii vor fi cei care vor judeca la final dacă oferta Petrommerită sau nu atenţie. Deznodământul va fi aflat vineri, cândintermediarii şi statul vor anunţa rezultatul final.

Cu doar două zile înainte de închiderea ofertei, ZF şi-a propussă recapituleze care sunt argumentele care susţin oferta Petrom şicare sunt motivele care i-ar putea determina pe investitori să nucumpere.

Argumente pro

  • 1 Poziţia pe piaţă

Petrom este cea mai mare companie din România, fiind aproape unmonopol pe piaţa de carburanţi. Deşi cota de piaţă este de circa40%, Petrom dă tonul aproape de fiecare dată la scumpirea sauieftinirea carburanţilor, iar ceilalţi jucători (Rompetrol, Lukoil,Mol) în general se adaptează.

  • 2 Preţul petrolului

Petrom este compania cu cele mai mari rezerve proprii de petrolşi gaze din regiunea Europei Centrale şi de Est (cu excepţiaRusiei), de circa 830 de milioane de barili echivalent petrol.

Acesta este un mare avantaj, în comparaţie cu alte companiipetroliere, în contextul creşterii preţului ţiţeiului (în prezent,barilul de ţiţei este cotat la peste 110 dolari), iar majoritateaanaliştilor estimează că aprecierea va continua.

  • 3 Rezultatele financiare

Compania a profitat din plin anul trecut de creşterea preţuluiţiţeiului, scumpind la rândul său carburanţii vânduţi pe piaţă.

Cifra de afaceri consolidată a crescut astfel cu 16%, la 18,6miliarde de lei, iar profitul net a urcat de 2,6 ori, la 2,2miliarde de lei. Petrom a obţinut astfel o marjă de profit de peste11%.

În primul trimestru, marja a fost chiar mai mare, companiaraportând câştiguri de 840 de milioane de lei la afaceri de aproape5 miliarde de lei.

  • 4 Evaluarea atractivă (faţă de companiilesimilare)

La preţul minim de 0,3708 lei/acţiune anunţat de Guvern pentruoferta Petrom, compania are un PER (preţ raportat la profitul netpe acţiune din 2010) de circa 9,5, sub cel al OMV (10,6) sau Mol(20,8).

5Pachetul mare de acţiuni (pentru investitori instituţionali)Pentru fondurile de investiţii străine, care caută plasamente decâteva zeci de milioane de euro, oferta Petrom este primaoportunitate care apare pe piaţa locală pentru a cumpăra un pachetmai mare de acţiuni.

Un pachet de 1% din Petrom poate fi cumpărat în ofertă cu circa50 mil. euro. Achiziţia unui astfel de pachet din piaţă ar fi greude realizat fără a urca puternic preţul acţiunilor.

  • 6 Creşte lichiditatea

În urma ofertei prin care statul vinde 9,84% din Petrom vacreşte atât numărul acţiunilor liber tranzacţionabile pe Bursă(free-float-ul) cât şi lichiditatea (valoarea tranzacţiilorzilnice), ceea ce ar face ca acţiunile să devină mai atractivepentru investitorii străini şi să fie mai bine evaluate.

  • 7 Liberalizarea preţului la gaze (pe termenlung)

Presiunile privind liberalizarea preţului gazelor naturale, învederea alinierii pieţei la normele europene, ar putea conduce lacreşterea semnificativă a preţului gazelor din producţia internăşi, implicit, la facturi mai mari pentru populaţie.

Pe de altă parte, Petrom ar fi unul dintre principaliibeneficiari ai unei astfel de măsuri, compania realizând jumătatedin producţia de gaze a României.

Impactul ar fi o creştere puternică a profitului companiei, însăanaliştii estimează că decizia nu va fi luată în următoriiani.

Argumente contra

  • 1 Preţul de vânzare (pentru investitorii deretail)

Preţul minim de vânzare a acţiunilor Petrom în ofertă, de 0,3708lei, este cu doar 3,7% mai mic decât preţul de ieri al acţiunilorla bursă (0,385 lei). Adăugând procedura de subscriere destul decomplicată, micii investitori vor prefera să cumpere acţiuni directdin piaţă.

  • 2 Pachetul minim de 3.000 de acţiuni

Valoarea minimă a unei subscrieri în cadrul ofertei Petrom estede peste 1.100 de lei (260 de euro), având în vedere că pachetulminim care poate fi cumpărat este de 3.000 de acţiuni. Pe Bursă,investitorii pot cumpăra minimum 500 de acţiuni, iar valoareaminimă a investiţiei este de circa 195 de lei.

  • 3 Riscul de ţară (pentru investitoriiinstituţionali)

Pentru fondurile străine, orice investiţie pe o piaţă nouă ia încalcul şi riscul de ţară. Una dintre cele trei agenţii de ratingimportante a promovat recent România în categoria "investmentgrade", însă celelalte îşi menţin ratingul "junk - nerecomandatpentru investiţii". În aceste condiţii, investitorii străini cer undiscount semnificativ pentru preţul acţiunilor astfel încât să-şiacopere riscurile ridicate.

  • 4 Piaţa este scumpă şi nelichidă (tot pentruinstituţionali)

Costurile de tranzacţionare pe Bursa de la Bucureşti sunt multmai ridicate decât pe alte pieţe, precum Polonia sau Austria,comisioanele percepute de CNVM şi BVB fiind printre cele mai maridin regiune. Un alt dezavantaj este lichiditatea redusă a pieţei,care face dificil exitul de pe o poziţie mai mare. La Petrom,valoarea medie a tranzacţiilor zilnice în ultimul an a fost decirca 300.000 de euro. Astfel, un investitor care ar avea de vândutacţiuni de 10 mil. euro ar avea nevoie de circa o lună şijumătate.

  • 5 Rentabilitatea scăzută şi impredictibilitateadividendelor

Compania a distribuit în acest an un dividend brut de 0,0177lei/acţiune din profitul net obţinut anul trecut, care înseamnă unrandament de circa 4,77%, la preţul de 0,3708 lei/acţiune dinofertă. Deşi mai rentabile decât dividendele altor companiisimilare din regiune, dividendele de la Petrom oferă un câştig maimic decât dobânda pe un an la depozitele bancare, de circa 6-7% lalei. În plus, distribuirea de dividende este la discreţiaacţionarului majoritar, grupul austriac OMV. Petrom nu a plătitdividende din profiturile pe 2008 şi 2009.

  • 6 Alternativele mai avantajoase

Deşi acţiunile Petrom sunt mai atractive decât ale altorcompanii din regiune, pe Bursa de la Bucureşti se găsescalternative şi mai interesante. De exemplu, titlurile FonduluiProprietatea (FP), care se tranzacţionează la un discount de 55%faţă de valoarea activului net. Fondul Proprietatea deţine 20% dinPetrom, dar şi participaţii la alte companii importante dinsectorul energetic.

  • 7 Controlul OMV (pentru un investitorstrategic)

Participaţia de 9,84% din Petrom nu este interesantă pentruinvestitorii strategici, din cauză că nu oferă putere de decizie încompanie. OMV, cu 51% din acţiuni, are controlul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels