Burse - Fonduri mutuale

74 de obligatari ai Vivre, cu investiţii de 11,4 mil. lei, cer ASF o investigaţie pentru a lămuri situaţia financiară a companiei. Avocatul Cristian Duţescu pentru ZF: Informaţiile din memorandumurile de admitere la tranzacţionare a bondurilor nu prezentau riscurile aferente nerealizării fluxurilor de numerar prognozate

Autor: Eduard Ivanovici

07.06.2023, 13:26 156

Casa de avocatură Duţescu şi Asociaţii, reprezentând 74 de obligatari ai retailerului online de mobilă şi decoraţiuni Vivre Deco cu un total de creanţe de 11,3 milioane de lei, au cerut Autorităţii de Supraveghere Financiară deschiderea unei investigaţii privind respectarea regimului juridic al abuzului pe piaţă de către reprezentanţii legali sau convenţionali ai societăţii cu ocazia derulării emisiunilor de obligaţiuni VIV25E şi VIV26E.

„Informaţiile existente în memorandumurile de admitere la tranzacţionare a emisiunilor de obligaţiuni VIVRE 25 şi VIVRE 26 nu prezentau nicio indicaţie cu privire la situaţia financiară şi poziţia economică reală a societăţii emitente, întrucât nu prezentau riscurile aferente nerealizării fluxurilor de numerar prognozate de către conducerea societăţii”, reiese din solicitarea casei de avocatură, coordonată de avocatul Cristian Duţescu.

„Neogen a avut cea mai mare investiţie în Vivre, deci suntem cei mai interesaţi de orice analiză a condiţiilor care au dus la situaţia actuală a societăţii. Până în acest moment, analizele ANAF şi ale administratorului judiciar nu au descoperit neregularităţi, suntem transparenţi şi discutăm cu oricine contribuie la un plan de redresare a societăţii”, a declarat pentru ZF Călin Fusu, preşedintele consiliului de administraţie Vivre şi acţionar majoritar prin intermediul fondului Neogen.

Vivre Deco este primul default de la Bursa de Valori Bucureşti, adică prima companie care nu a reuşit să îşi plătească datoriile din cauza problemelor financiare.În aprilie 2022, retailerul a anunţat pierderi nete de 85 de milioane de lei în 2021, de la un profit de 7,4 milioane de lei în anul precedent. În raportul financiar, auditorul EY a făcut referire la „incertitudini care pot indica îndoieli semnificative în legătură cu capacitatea grupului de a-şi continua activitatea”. 

Compania a intrat în insolvenţă la propria cerere pe 6 martie 2023, după ce Tribunalul Bucureşti dispusese închiderea procedurii de concordat preventiv iniţiată de Călin Fusu.

În data de 8 noiembrie 2022, cele două emisiuni de obligaţiuni ale retailerului au fost suspendate de la tranzacţionare de operatorul bursier, iar în urma deschiderii procedurii generale a insolvenţei, au reluat tranzacţionarea pe 10 martie 2023.

Călin Fusu a cerut ieşirea din concordat preventiv după ce planul de restructurare nu a adunat numărul minim de voturi necesar omologării. Preşedintele Consiliului de Administraţie a avut două propuneri de plan de restructu­rare. În prima, obligatarii ar fi primit înapoi 4,2% din valoarea finanţării. Aceasta nu a fost aprobată, următoarea propu­nere fiind de 15%. În plus, retailerul a propus să cesioneze 16% din totalul acţiunilor creditorilor dacă planul este aprobat.

„În cadrul celor două memorandumuri nu erau prezentate informaţii cu privire la modalitatea în care erau înregistrate în contabilitate cheltuieli de marketing ale societăţii. Aşa cum rezultă din informaţiile publice existente, după lansarea emisiunii de obligaţiuni VIVRE 26, conducerea societăţii emitente a modificat modalitatea de înregistrare în contabilitate a cheltuielilor de marketing, această opţiune fiind una dintre cauzele înregistrării unei pierderi semnificative de către societate şi a intrării în insolvenţă, fapt ce a determinat printr-o legătură de cauzalitate nu doar scăderea preţului obligaţiunilor VIVRE, dar şi incapacitatea de plată a emitentului”, continuă avocaţii.

Obligaţiunile VIV25E şi VIV26E erau în creştere cu 14,94% pe 30 mai, respectiv 14,91% în data de 31 mai.

 

Mai jos, documentul integral al casei de avocatură:

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO