Burse - Fonduri mutuale

800 de acţionari captivi ai Asirom caută o cale de ieşire din companie

800 de acţionari captivi ai Asirom caută o cale de ieşire din companie

Autor: Adrian Ionut Cojocar

14.04.2011, 23:49 534

Circa 800 de acţionari minoritari ai Asirom Bucureşti, printrecare şi foşti angajaţi ai societăţii, care deţin cumulat circa 1%din capitalul firmei de asigurare şi au rămas captivi în societateîn urma delistării companiei de pe piaţa RASDAQ, şi-au făcut oasociaţie denumită Grupul Acţionarilor Asirom Puternici Împreună(GAAPI) prin care speră să determine compania să le ofere un preţcorect la care să-şi vândă acţiunile sau posibilitatea de atranzacţiona titlurile fie şi pe o piaţă nereglementată, precum unsistem alternativ de tranzacţionare (ATS).

Printre cei 800 de minoritari de la Asirom se regăsesc mulţifoşti angajaţi ai societăţii care au participat la programele princare firma le-a oferit acţiuni în companie.

Delistarea Asirom-ului, iniţiată de omul de afaceri Ioan Niculaeînainte ca acesta să vândă pachetul majoritar de acţiuni cătregrupul austriac Vienna Insurance Group (VIG), s-a realizat în iunie2009, după un şir de procese care au durat trei ani.

În martie 2006 acţionarul majoritar al Asirom Ioan Niculae, carecontrola în acel moment circa 58% din acţiuni prin intermediulInteragro şi al Rafinăriei Astra, a hotărât delistarea companiei depe Bursa RASDAQ folosindu-se de o ordonanţă a CNVM emisă cu o lunăînainte care permitea delistarea companiilor prin hotărâreextraordinară a acţionarilor luată cu majoritate de voturi.

Preţul de delistare oferit atunci de companie, de 0,3409lei/acţiune, era la jumătate faţă de cel de pe bursă, fapt pentrucare principalii minoritari ai Asirom, care erau la acea vremefondurile de investiţii QVT şi Broadhurst, au atacat decizia dedelistare în justiţie, iar operaţiunea a fost suspendată timp detrei ani până la încheierea procesului.

În 2007 QVT şi Broadhurst au ieşit din acţionariat prin vânzareapachetelor către mai multe vehicule de investiţii înregistrate înCipru şi nu au mai fost interesaţi să continue procesele prin careatacau hotărârea de delistare. Tot în 2007 Niculae a vândutpachetul majoritar de acţiuni către austriecii de la VIG, la preţulde 0,75 lei/acţiune. Imediat după tranzacţie, acţiunile au urcat pebursă până la un maxim de 1,5 lei.

VIG a derulat în luna decembrie din 2007 o ofertă de preluareobligatorie care s-a adresat minoritarilor la un preţ de 0,7535lei/unitate, însă o parte dintre aceştia nu au dorit să-şi vândăacţiunile. Ulterior, Asirom a derulat o majorare de capital, iarpreţul acţiunilor a scăzut la 0,15 lei.

În iunie 2009 procesul prin care fusese contestată delistareaAsirom s-a încheiat, iar compania a fost delistată de pe bursă.Minoritarii au avut doar trei zile la dispoziţie pentru a cerecompaniei să le răscumpere acţiunile la preţul stabilit în 2006, de0,3409 lei, însă doar cei care cumpăraseră acţiunile înainte de 12aprilie 2006 au avut această posibilitate, în timp ce acţionariicare au cumpărat ulterior au rămas captivi. Minoritarii de laAsirom reclamă faptul că acţionarul majoritar nu i-a informat prinpoştă că firma se delistează.

Reprezentanţii Asirom nu au făcut niciun comentariu pe aceastătemă până la închiderea ediţiei.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.9250
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.7278
Azi:
Diferență:
Ieri: 5.7274
Azi:
Diferență:
Ieri: 5.0120