Burse - Fonduri mutuale

A doua ediţie Fidelis din 2025 se listează astăzi la Bursă: Ministerul Finanţelor a atras 2,2 mld. lei, aproape la jumătate faţă de emisiunea precedentă. Următoarea rundă, la început de aprilie

A doua ediţie Fidelis din 2025 se listează astăzi la...

Autor: Eduard Ivanovici

20.03.2025, 10:03 7615

Ministerul Finanţelor a atras peste 1,4 miliarde lei, respectiv 168 de milioane euro (valori însumând peste 2,2 miliarde lei – aproape 452 milioane euro) prin a doua ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (Fidelis) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti.

Prin comparaţie, la emisiunea precedentă, din februarie 2025, statul român a atras suma record de 4,2 miliarde de lei de la investitori printr-o emisiune Fidelis care a avut dobânzi uşor mai mari faţă de cea din martie.

„A doua emisiune de titluri de stat Fidelis din acest an reconfirmă interesul investitorilor pentru acest tip de instrumente, modalitatea facilă de subscriere, dobânda avantajoasă şi predictibilitatea lansării acestor emisiuni fiind elemente definitorii în luarea unei decizii de investire. Prin lansarea lunară a emisiunilor în cadrul programului Fidelis, Ministerul Finanţelor reafirmă angajamentul pentru dezvoltarea acestui program, investitorii persoane fizice devenind un partener prin asigurarea resurselor financiare necesare dezvoltării Statului Român, beneficiind în acelaşi timp de siguranţa investiţiei realizate şi condiţii financiare avantajoase”, a declarat Tanczos Barna, viceprim-ministru şi ministru al Finanţelor.

Titlurile de stat Fidelis au debutat joi, 20 martie la tranzacţionare pe BVB. Următoarea ofertă de vânzare de obligaţiuni guvernamentale este estimată să înceapă în prima decadă a lunii aprilie, conform unui comunicat de presă.

Dobânzile emisiunii derulate între 7 şi 14 martie au ajuns până la 7,8% în lei şi 6% în euro, plasându-se în total circa 24.600 de ordine de subscriere. Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din Consorţiul este format din BT Capital Partners (Lead Manager), Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Société Générale şi TradeVille (Sindicat de intermediere) şi Banca Transilvania, Libra Internet Bank (Grup de distribuţie). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate şi prin 10 participanţi eligibili.  

„Prin cele 22 de oferte lansate din august 2020, Ministerul Finanţelor a atras aproape 10 miliarde de euro de la populaţie, ceea ce reflectă încrederea investitorilor. Programul Fidelis continuă să fie un instrument cheie pentru creşterea pieţei de capital din România şi felicităm Ministerul Finanţelor, Consorţiul de intermediere şi partenerul Rock FM pentru succesul de care se bucură programul Fidelis de la o ediţie la alta, inclusiv pentru componenta socială a tranşei pentru investitorii donatori, unde s-au plasat în total peste 58.000 de ordine din decembrie 2022 şi până în prezent”, a declarat Radu Hanga, preşedintele consiliului de administraţie al BVB, operatorul pieţei locale de capital.

Veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital nu sunt impozabile. În emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels