Brokerii de la Raiffeisen Bank, Nomura şi BT Securities au deschis ieri, la ora 10.00, subscrierile pentru achiziţia de obligaţiuni în valoare de 2,2 miliarde de lei emise de Primăria Bucureştiului, potrivit unor surse din piaţă.
Aceasta este cea mai mare “ofertă” de obligaţiuni din ultimii zece ani, în afara emisiunilor de titluri de stat făcute de Trezorerie, şi va fi listată la bursa de la Bucureşti. Vânzarea are loc sub forma unui plasament privat adresat investitorilor instituţionali precum fondurile de investiţii şi fondurile de pensii. Plasamentul privat se va închide azi la ora 13.00, potrivit aceloraşi surse.
Primăria Bucureştiului vrea să împrumute 2,2 miliarde de lei de la investitori pentru a rambursa eurobondurile din 2005 care ajung la maturitate pe 22 iunie şi prin care a fost finanţată construirea pasajului suprateran Basarab.
Ziarul Financiar a scris pe 26 martie că vânzarea obligaţiunilor ar urma să înceapă într-o lună, citând surse din piaţă. La câteva zile distanţă, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că intenţionează să atragă mai puţini bani de pe piaţa locală prin vânzarea de obligaţiuni în aprilie, pentru a permite Primăriei Bucureşti să vândă obligaţiunile.
Raiffeisen Bank, printre cei mai mari brokeri de la bursa din Bucureşti, este liderul consorţiului de intermediere. Dana-Mirela Ionescu, cea care conduce divizia de investment banking şi brokeraj a Raiffeisen Bank, a fost cea care a coordonat pregătirile plasamentului de obligaţiuni.
Tranzacţia de vânzare a obligaţiunilor este una complexă, luând în calcul dimensiunea şi structura plasamentului. Obligaţiunile ar putea fi emise cel mai probabil pe mai multe maturităţi pentru că Primăria nu poate depăşi limita de îndatorare de 30% din veniturile proprii, potrivit unor surse din piaţă. Obligaţiunile emise în 2005 în euro, în valoare de 500 mil. euro, au avut o singură maturitate de zece ani, însă atunci Primăria a obţinut o dispensă de la guvern pentru depăşirea limitei de îndatorare.