Burse - Fonduri mutuale

A meritat sau nu să subscrii în oferta de la Romgaz? Depinde cât de generos a fost brokerul cu care lucrezi

A meritat sau nu să subscrii în oferta de la Romgaz?...

Autor: Andrei Chirileasa

14.11.2013, 00:08 2498

Teoretic, la Romgaz investitorii mici care au subscris în oferta iniţială au putut câştiga 21% în prima zi, adică dobânda bancară pe patru ani. Practic, gradul ridicat de suprasubscriere de pe tranşa investitorilor de retail şi faptul că la final un investitor a primit doar 7,5% din acţiunile subscrise au făcut ca randamentul real, în cazul vânzării acţiunilor în prima zi, să fie de 1,5%, nici pe departe la fel de spectaculos. Sunt însă şi excepţii.

Acţiunile Romgaz au crescut cu 15% în prima zi de tranzacţionare la bur­să, iar investitorii de retail care au subscris în primele cinci zile ale ofertei şi au beneficiat de discount de 5%, luând acţiunile la preţul de 28,5 lei, au înregistrat un câştig de 21% în termen de două săptămâni.

Niciuna dintre acţiunile importante de pe bursă nu a reuşit să aducă un câş­tig mai mare în aceeaşi perioadă. De exemplu, acţiunile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 10,8%, BRD a câştigat 2%, iar Fondul Proprietatea (FP) a în­re­gistrat un avans nesemnificativ de 0,25% în perioada analizată, respectiv de la 26 octombrie (ultima zi când investitorii puteau subscrie la Romgaz pentru a beneficia de discountul de 5%) până la data de 12 noiembrie, când ac­ţiunile Romgaz au intrat la tranzacţionare.

Câştigul de 21% este însă unul pur teoretic, deoarece niciun investitor care a subscris la Romgaz nu se poate lăuda că a câştigat efectiv atâta. Asta deoarece 21% este câştigul raportat la cât a plătit investitorul pentru acţiunile primite în oferta Romgaz şi nu la suma efectivă investită de acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO