Burse - Fonduri mutuale

AAF solicită ministrului Finanţelor menţinerea actualului sistem de impozitare a câştigurilor pe piaţa de capital: „O nouă modificare a Codului Fiscal nu va face decât să descurajeze investiţiile”

AAF solicită ministrului Finanţelor menţinerea...

Autor: Tibi Oprea

17.07.2023, 16:15 838

Pentru că legislaţia în vigoare de la începutul anului încurajează investitorii, Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România (AAF) solicită ministrului Finanţelor Publice, Marcel-loan Boloş, menţinerea cadrului de impozitare a câştigurilor de pe piaţa de capital din România şi, în mod specific, a celor generate de investiţiile în fonduri, în condiţiile în care ultima schimbare legislativă intrată în vigoare la începutul anului 2023 a început deja să genereze efecte pozitive asupra pieţei locale.

Doar în primele cinci luni ale anului numărul investitorilor a crescut cu aproape 10%, iar nivelul activelor aflate în administrarea fondurilor a înregistrat un avans de aproape 600 de milioane de lei. Reprezentanţii AAF, specialişti în industria de asset management, consideră totodată că o eventuală creştere a nivelului de taxare pe investiţii va determina investitorii să migreze, din nou, către platforme de tranzacţionare străine, unde ANAF nu va avea control asupra câştigurilor, rezultatul fiind o scădere a încasărilor la bugetul de stat.

„Datele colectate demonstrează clar că actualul sistem de impozitare a produs o schimbare importantă de comportament în rândul populaţiei, în ceea ce priveşte investiţiile. Vedem că tot mai mulţi români aleg să îşi orienteze economiile către societăţi specializate şi reglementate, al căror obiect de activitate îl reprezintă administrarea fondurilor de investiţii, în care românii au din ce în ce mai multă încredere. În acelaşi timp, nu putem să ignorăm faptul că, raportat la populaţia României, numărul total al investitorilor în fonduri deschise reprezintă doar 2,63%, o pondere extrem de redusă. Pentru a încuraja investiţiile, este nevoie de susţinere şi tocmai de aceea noi, alături de alte organizaţii partenere de pe piaţa de capital şi autorităţi, încercăm să simplificăm cât mai mult drumul care trebuie parcurs pentru a deveni investitor. Sistemul în vigoare de la începutul anului încurajează investiţiile şi dezvoltarea pieţei româneşti de capital, oferă certitudinea fiscalizării tuturor câştigurilor iar o eventuală creştere a nivelului de taxare va determina investitorii să migreze din nou către platforme de tranzacţionare străine, unde ANAF nu va avea control asupra câştigurilor. O astfel de modificare va genera un efect invers faţă de cel scontat: în loc să aducă mai mulţi bani la buget, modificarea taxării nu va face decât să scadă nivelul de colectare. În acest context, solicităm Ministrului Finanţelor o audienţă, în cadrul căreia să găsim împreună cele mai bune soluţii pentru creşterea nivelului de colectare a taxelor la bugetul de stat”, spune Horia Gustă, preşedintele AAF.

De la 1 ianuarie 2023, în urma modificării legislaţiei de profil, după aproape doi ani de dezbateri şi analize, câştigurile din transferurile titlurilor de valoare sunt impozitate cu 1% dacă sunt deţinute mai mult de un an şi cu 3%, pentru cele deţinute mai puţin de un an. De asemenea, pentru toate aceste venituri a fost introdus un sistem de impozitare cu reţinere la sursă, cu scopul facilitării procesului pentru investitori.

Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România care, alături de Bursa de Valori Bucureşti, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi alte organizaţii profesionale din domeniu a contribuit la modificarea legislaţiei, consideră că acest sistem de impozitare, mult simplificat faţă de anii anteriori, a produs deja efecte semnificativ pozitive în doar câteva luni de la intrarea în vigoare a noilor prevederi, iar o nouă modificare a Codului Fiscal în acest domeniu nu va face decât să descurajeze investiţiile pe piaţa de capital din România şi, implicit, dezvoltarea pieţei în ansamblul ei.

Astfel, potrivit datelor centralizate de AAF, în perioada ianuarie-mai 2023, numărul de investitori în fondurile deschise de investiţii a crescut cu 42.428, de la 461.530 la 504.158 de persoane, iar activele aflate în administrare au crescut cu 597 mil. lei, de la 17,431 mld. lei la 18,028 mld. Iei.

Datele mai arată şi că aproape 60% din activele aflate în administrarea fondurilor de investiţii - adică peste 10 mld lei - sunt investite în fonduri de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix, o pondere importantă având-o titlurile de stat româneşti.

În consecinţă, AAF apreciază că actualul cadru legal de impozitare încurajează economisirea şi investiţiile, iar rezultate sunt vizibile şi benefice pentru întreaga economie. Iar cel mai recent exemplu în acest sens este oferta publică a Hidroelectrica, în cadrul căreia au fost plasate peste 52.000 de ordine de cumpărare cu o valoare totală de peste 6 miliarde lei.

AAF reaminteşte, totodată, faptul că Asociaţia a desfăşurat în ultimii ani multiple programe de educaţie financiară cu scopul conştientizării beneficiilor investiţiilor pe termen lung şi încurajării investiţiilor în România, iar rezultatele au început să apară.

Astfel, din ianuarie 2020 până la finele lui decembrie 2022 (în 3 ani) numărul investitorilor a crescut cu 117.035 de investitori (de la 344.495 la 461.530), în condiţiile în care în 2023 numărul investitorilor a crescut cu 42.628, în primele cinci luni ale anului 2023 de la simplificarea legislaţiei privind impozitarea pe piaţa de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO