Burse - Fonduri mutuale

AAF: Trend ascendent pentru industria de asset management în 2024. Piaţa se poate dubla sau tripla în următorii ani pe măsură ce românii continuă să investească

AAF: Trend ascendent pentru industria de asset management...

Autor: Eduard Ivanovici

02.10.2024, 14:38 618

Industria de asset management din România are potenţialul de a se dubla sau chiar tripla în următorii ani, cu produsele şi strategiile de comunicare potrivite, după ce pe parcursul anului 2024 a menţinut un trend ascendent, depăşind constant maxime istorice în ceea ce priveşte numărul de investitori, scrie Asociaţia Administratorilor de Fonduri.

Principalii piloni ai investiţiilor de succes sunt recurenţa, disciplina şi un plan pe termen mediu sau lung, astfel că educaţia financiară rămâne calea cea mai adecvată pentru a transforma cât mai multe persoane în potenţiali investitori, în special din generaţia tânără, atrasă de soluţiile digitale. Acestea sunt câteva dintre principalele concluzii ale celei de-a VI-a ediţii a Summitului Administratorilor de Fonduri, recent organizat de AAF.

Potrivit celor mai recente statistici ale Asociaţiei, la sfârşitul lunii august, numărul investitorilor în fonduri deschise de investiţii a depăşit 738.000 de participanţi, o creştere cu peste 200.000 de clienţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi mai mult decât dublu faţă de acum cinci ani. Per ansamblu, activele nete ale celor 249 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au crescut în luna august cu 0,3% şi cu peste 20% de la începutul anului, până̆ la nivelul de 47,9 mld. lei (9,6 mld. euro), intrările nete totalizând 4,1 mld. lei (817 mil. euro) în cele opt luni ale acestui an.

Cele mai performante cinci fonduri în ultimele 12 luni au înregistrat randamente anuale nete cuprinse între 40,2% și 46,6%, iar pe un orizont de 36 de luni (august 2021-august 2024), cele mai performante cinci fonduri au avut randamente cuprinse între 65,6% și 128,6%. Privind activele nete ale celor 95 de fonduri deschise locale, acestea au crescut cu 1%, în luna august, până la 25,6 mld. lei (5,2 mld. euro), şi cu 25,6% de la începutul anului.

„Dacă industria de asset management din România înregistrează maxime istorice de la lună la lună, acest lucru se datorează, în primul rând, administratorilor de fonduri, care dau dovadă de maturitate, seriozitate şi care transmit încredere românilor prin expertiza profesională. Cu toate acestea, activele aflate în administrarea fondurilor reprezintă în continuare foarte puţin, comparativ cu ţările din regiune – doar 2% din PIB-ul României, potenţialul de creştere fiind uriaş”, spune Horia Gustă, preşedintele AAF.

Fondurile deschise locale au înregistrat în august intrări nete de 252 mil. lei (50,6 mil. euro), fiind vizate fondurile de obligaţiuni și instrumente cu venit fix (+118,5 mil. lei), cele de acţiuni (+63,6 mil. lei), cele din categoria „alte fonduri” (+46,2 mil. lei) şi cele diversificate (+24,4 mil. lei, în timp ce fondurile de randament absolut au înregistrat ieşiri nete (-0,8 mil. lei).

„Educaţia financiară rămâne cel mai important instrument pe care îl avem la îndemână, pentru a putea transmite informaţia mai departe, în special în rândul generaţiei tinere, care este tech-savvy şi pentru care totul se află la un click distanţă. Cifrele ne arată că suntem pe drumul cel bun, trebuie să ne facem văzuţi şi auziţi în continuare şi să dezvoltăm instrumentele şi produsele potrivite pentru fiecare român care vrea să economisească inteligent, investind”, continuă Horia Gustă.

În ceea ce priveşte nivelul educaţiei investitorilor, datele arată că există un echilibru între cei cu studii superioare şi cei cu studii medii.

„Acest lucru este extrem de interesant şi ne arată că nu trebuie să fii doctor în economie ca să înţelegi cum funcţionează un fond de investiţii. Poţi să fii un om absolut normal, cu un venit mediu, care înţelege despre ce este vorba în zona financiară şi care decide să investească”, adaugă Dana Dima Demetrian, vicepreşedinte executiv Retail & Private Banking al BCR, prezentă la summit.