Burse - Fonduri mutuale

Abia a intrat pragul in Parlament si SIF-urile dau palpitatii investitorilor

Abia a intrat pragul in Parlament si SIF-urile dau palpitatii investitorilor
02.08.2009, 18:06 33

Primul aviz favorabil pentru proiectul de lege privind eliminarea pragului de detinere la SIF-uri a urcat actiunile societatilor de investitii financiare cu pana la 10% in sedinta de vineri, pentru ca pe final avansul acestora sa scada la 2,1%, iar cei care au cumparat la maximul zilei sa inregistreze deja pierderi semnificative.

Speculatiile intense au determinat cele mai mari rulaje pentru actiunile SIF din ultima luna si un nivel record al tranzactiilor pe Bursa pentru luna iulie. Toata agitatia a fost determinata de avizul favorabil dat de Consiliul Legislativ al Parlamentului propunerii legislative de eliminare a pragului de detinere pe SIF-uri, inaintata la inceputul acestei veri de catre grupul parlamentar condus de senatorul PD-L Ovidiu Marian.

Avizul pe care Consiliul Legislativ l-a prezentat vineri reprezinta de fapt intrunirea conditiilor de constitutionalitate a propunerii legislative, conditie necesara pentru ca propunerea de eliminare a pragului de detinere sa inceapa procesul legislativ.

Dupa ce Consiliul si-a prezentat avizul favorabil, propunerea poate intra in dezbatere in comisiile de specialitate din cadrul celor doua camere ale Parlamentului, respectiv Senatul si Camera Deputatilor, cea din urma fiind camera decizionala in acest caz, propunerea fiind de natura economica.

Dupa ce comisiile de specialitate isi prezinta si ele avizul favorabil, propunerea intra in dezbatere in plenul celor doua camere, unde este supusa votului. Daca este adoptata, legea merge mai departe spre promulgare catre Presedinte, care are insa dreptul de a reintoarce propunerea in Parlament spre reexaminare.

Tot acest proces legislativ poate dura de la cateva luni la cativa ani, iar fiecare aviz pe care propunerea de eliminare a pragului de detinere pe SIF-uri il primeste pe parcursul procesului legislativ reprezinta un motiv de speculatie pe SIF-uri.

Cu toate acestea, inititatorul acestei propuneri legislative, senatorul Ovidiu Marian, este de parere ca cel mai tarziu la inceputul lunii octombrie legea va pleca spre promulgare catre Presedintie.

"Avizul dat de Consiliul Legislativ nu schimba cu nimic propunerea, semn ca propunerea respecta legea si are toate sansele de reusita. Sunt optimist in ceea ce priveste aceasta inititativa", a declarat Marian.

Brokerii sunt de parere ca orice aviz favorabil pe care propunerea de ridicare a pragului de detinere il va primi in timpul procesului legislativ va reprezenta un motiv de intrare a speculatorilor in piata pe SIF-uri.

"Avizul dat de Consiliul Legislativ vineri nu a schimbat cu nimic datele problemei. Insa astfel de stiri sunt intens speculate de investitorii locali, mai ales ca piata autohtona are un peternic caracter speculativ. Cu toate acestea, dupa aprecierile puternice inregistrate intra-day, energia s-a consumat pe finalul sedintei, astfel ca o astfel de stire creeaza volatilitate doar pe termen scurt", a apreciat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

Chisu a mai apreciat insa ca astfel de decizii au un impact important asupra investitorilor de portofoliu, care se decid sa intre in piata pe termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO