Burse - Fonduri mutuale

Aceleasi cresteri, aceleasi vedete

17.10.2003, 00:00 21

Ascensiunea cotatiilor a continuat ieri la Bursa de Valori Bucuresti, conturandu-se astfel una din cele mai bune saptamani din acest an pentru investitorii de pe piata de capital. Societatile de investitii financiare au condus cresterea, acestora alaturandu-se ieri si Banca Transilvania.
Indicele BET al principalelor societati cotate a trecut ieri peste pragul de 1.900 de puncte, atingand un nou maxim istoric la valoarea de 1.906 puncte, cu 0,6% mai mult fata de valoarea anterioara. SIF-urile au urcat, in medie cu 1,7%.
Brokerii spun ca SIF-urile sunt la originea tendintei ascendente, care s-a gereneralizat pe piata. "Motorul cresterii de la Bursa sunt fara indoiala SIF-urile," spune Rares Nilas, directorul BT Securities.
Singura explicatie plauzibila a cresterii acestota este, potrivit brokerilor, perspectiva unor modificari legislative. "Cresterile actiunilor SIF sunt legate cel mai probabil de asteptarile privind legea consolidata a pietei de capital. Unii dintre investitori spera ca pragul maxim de detinere ar putea creste pana la 1%, desi nu este nimic clar," a adaugat el.
Brokerii au remarcat deja agresivitatea cumparatorilor de actiuni SIF, care dau impresia ca se grabesc, acceptand preturile vanzatorilor. In urma cu o saptamana, de exemplu, foarte putin investitori pareau interesati de SIF-uri.
Doua dintre societatile de investitii financiare, Moldova si Transilvania au urcat cu cate 100 de lei fata de miercuri, iar alte doua au castigat 50 de lei. SIF Muntenia, cea care a inregistrat una din cele mai mai cresteri in ultimele sase luni, a ramas la pretul anterior, 3.200 lei/actiune.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost insa cele ale Bancii Transilvania, carer au insumat transferuri in valoare de peste 7 miliarde de lei. Cotatia a atins cea mai mare valoare de dupa ultima majorare a capitalului social, 3.800 lei/actiune. Cresterea fata de ziua anterioara a fost de 2,7%.
Banca Romana pentru Dezvoltare a inregistrat insa o evolutie negativa. Actiunile sale au ajuns pana la 17.600 lei/actiune. Scaderea fata de sedinta anterioara a fost de 1,1%.  Valoarea tranzactiilor cu actiunile bancii a depasit cu putin 3 miliarde de lei.
Evolutia actiunilor Petrom s-a inscris in intrervalul in care actiunile au oscilat in ultimele zilei. Petrom a incheiat sedinta de ieri la 1.390 lei/actiune, in crestere cu 0,7% fata de ziua anterioara.
In singura tranzactie speciala de ieri s-a transferat un pachet de 5,4 miliarde de lei ale producatorului de ambalaje Amep Pack Tecuci. Tranzactia s-a realizat la 3.000 lei/actiune. Pe piata pretul actiunilor a fost de 3.400 de lei. Actiunile Amep au fost reluate la tranzactionare la finalul lunii septembruie dupa mai multe luni in care au fost oprite de la tranzactionare.Actiunile producatorului de frigidere Arctic Gaesti au fost delistate ieri oficial de la Bursa de Valori Bucuresti. Arctic a fost preluat de grupul turc Arcelik, actionariul majoritar deruland ulterior o oferta de delistare.



Fondul de investitii Broadhurst a devenit majoritar ieri la inca o societate din domeniul moraritului si panificatiei. Este vorbe de Panem Giurgiu, la care fondul a reusit sa atraga 73% din actiuni in cadrul unei oferte publice incheiate ieri. Valoarea tranzactiei a fost de 10,5 miliarde de lei
Vlad Nicolaescu
Principalul vanzator a fost SIF Oltenia, care detinea un pachet de 71%. Broadhurst detine pachetul majoritar de actiuni la companie de panificatie Vel Pitar, rezultata prin fuziunea mai multor fabrici de panie pe care le-a preluat in ultimii ani. Brokerii se asteapta in curand la o fuziune a Panem cu Vel Pitar. Pretul oferit de fond pentru o actiune Panem cu valoarea nominala de 25.000 de lei a fost de 30.000 lei/actiune.
Noua pachete de actiunile reprezentand  10% din capitalul producatorului de mobilier Mobitex Bucuresti a fost transferast ieri pentru 1,8 miliarde de lei. Toate operatiunile s-au realizat la 86.000 lei/actiune. Cotatia a inregistrat o scadere de 56% fata de valoarea anterioara, de la sfarsitul lunii ianuarie.
O alta companie care a inregistrat o valoare ridicata a tranzactiilor a fost Titan Bucuresti, care activeaza in domeniul panificatiei Actiunile acesteia au insumat tranzactii in valoare de 1 miliarde de lei. Cotatia medie a urcat cu 3,6% dupa ce pretul a oscilat intre 4.600 si 4.700 lei/actiune.
La categoria I, actiunile producatorului de motoare elecftrice Ana-Imep Pitesti au atins un nou maxim al ultimelor sase luni de tranzactionare. Toate cele 16 operatiuni s-au realizat ieri la 2.200 lei/actiune. Cresterea fata de ziua anterioara a fost de aproape 5%.
Actiunile companiei de comert exterior Uzinexport Bucuresti au atins din nou valoarea de 9.000 lei/actiune. Acesta a fost pretul la care s-au realizat cele doua operatiuni de joi in valoare de 45 milioane de lei. Cotatie medie a urcat cu 2,3% fata de valoarea anterioara.
In singura tranzactie de ieri cu actiunile Bancii Comerciale Carparica s-a realizat la 19.000 lei/actiune, valoare identica cu cea anterioara. Valoarea transferului a fost de 170 milioane de lei.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO