Achiziţiile încrucişate între SIF-uri au reaşezat sferele de influenţă peste active de 6 miliarde de lei

11 aug 2014 Autor: Roxana Pricop

SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Moldova (SIF2) au jucat cel mai activ în hora încrucişărilor prin achiziţii consistente de acţiuni la celelalte SIF-uri în primul semestru, până aproape de pragul maxim de 5% din capital. Pentru a-şi finanţa achiziţiile, cele două SIF-uri au vândut din acţiunile istorice primite la bănci.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a ridicat la înce­putul acestui an interdicţia ca SIF-urile să cumpere acţiuni între ele. După mai puţin de şase luni de la decizia ASF, structura acţionariatului la mare parte dintre SIF-uri s-a schimbat vizibil semnalizând noi sfere de influenţă peste active de 6 miliarde de lei.

Mai exact, SIF Banat-Crişana, condusă de Dragoş Bîlteanu, a ajuns să controleze 4,96% din SIF Moldova, condusă de Costel Ceocea, care la rândul ei controlează un pachet de acţiuni de 0,66% din SIF Banat, alte 4,94% din acţiunile SIF Muntenia şi 4,91% din SIF Oltenia, potrivit raportărilor semestriale. SIF Banat-Crişana mai controlează 4,97% din SIF Muntenia, care deţine un pachet de acţiuni la SIF Moldova. Tot SIF1 mai deţine un pachet de 1,99% din acţiunile SIF Oltenia care la rândul ei deţine un pachet de acţiuni la SIF Moldova. Singura care nu a intrat în hora încrucişărilor este SIF Transilvania. Niciun SIF nu a raportat până în prezent că ar deţine acţiuni la SIF Transilvania şi nici SIF Transilvania nu a fost raportată cu achiziţii de acţiuni la alte SIF-uri.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.08.2014

 
Cuvinte cheie:
sif
, achizitii
, miliarde
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide