Burse - Fonduri mutuale

Achiziţiile lui Iaciu şi ale fondurilor străine au urcat acţiunile Impact la maximul ultimilor şase ani şi jumătate

Gheorghe Iaciu

Gheorghe Iaciu

Autor: Ioana Tudor

28.01.2015, 00:04 602
Achiziţiile făcute de omul de afaceri Gheorghe Iaciu şi de fondurile străine de investiţii au propulsat acţiunile dezvoltatorului imobiliar Impact Developer&Contractor (simbol bursier IMP) la maximul ultimilor şase ani şi jumătate, compania ajungând în prezent la o capitalizare de 416 milioane de lei (93 mil. euro).

Iaciu a preluat controlul Impact în primăvara anului 2013,  cumpărând mai întâi pachetul de acţiuni al lui Dan Ioan Popp, fondatorul firmei, care a fost vândut la licitaţie de Banca Transilvania, şi apoi a mai cumpărat acţiuni de la fondurile de investiţii ale ING. În prezent, omul de afaceri deţine peste 49% din capitalul Impact. Pe parcursul anului trecut, omul de afaceri şi-a majorat participaţia cu un pachet de 4,5% din acţiuni. De la începutul anului 2013, preţul acţiunilor dezvoltatorului imobiliar a crescut de aproape paisprezece ori. Acţiunile IMP se tranzacţionau ieri la un preţ de 1,5 lei, în scădere cu 2%.

Iaciu nu a fost singurul investitor care a cumpărat acţiuni Impact în ultimul an. Vara trecută, un grup de investitori format din firma de brokeraj Swiss Capital, fondul de acţiuni Active Dinamic şi Sorin Apostol, care controlează Swiss Capital  alături de Bogdan Juravle, a ajuns la o deţinere de 10,13% din capitalul societăţii. Recent, în urma unor tranzacţii realizate pe 16 ianuarie 2015, fondul american de hedging BlueMountain a depăşit pragul de deţinere de 5% la dezvoltatorul imobiliar. Achiziţiile au fost făcute prin două vehicule investiţionale, BlueMountain EM înregistrat în Irlanda şi Blue Mountain Timberline înregistrat în Insulele Cayman.

Capitalizarea Impact a atins maximul istoric în vara lui 2007. În iulie 2007, în plină bulă imobiliară şi bursieră, un titlu IMP se tranzacţiona la 4,7 lei, iar compania ajunsese la o valoare de piaţă de circa 1,35 miliarde de lei (410 milioane de euro). Aproape o treime din această sumă o reprezenta deţinerea lui Dan Ioan Popp, fondatorul companiei şi pe atunci preşedintele Impact.

În acţionariatul Impact se aflau în 2007 şi mari fonduri de investiţii, printre care divizia imobiliară a băncii de investiţii Lehman Brothers şi fondul american de investiţii Julius Baer. Acestea au sperat să beneficieze de boom-ul de pe piaţa imo­biliară locală, care a fost însă puternic lovită de furtuna care a zdruncinat economiile mondiale în 2008. În 2010, compania a intrat în insolvenţă pentru câteva luni. În iunie 2012, acţiunile dezvoltatorului imobiliar au atins minimul de 0,09 lei/titlu. Tot atunci, fondurile de investiţii administrate de Artio Global, foste Julius Baer, şi-au lichidat deţinerile la companie.

În ultimii trei ani, compania a acumulat pierderi de circa 161 mil. lei. Pentru acest an, compania speră să ajungă la un profit net de 3 milioane de lei după ce în primele nouă luni ale lui 2014 au raportat o pierdere de 5 mil. lei, de patru ori mai mică faţă de pierderea din primele nouă luni ale lui 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO