Burse - Fonduri mutuale

Acţionar Electroargeş: Nu mai am certitudinea că acţiunile mele vor mai avea valoare

Autor: Adrian Cojocar

21.03.2011, 23:50 244

Cătălin Chelu, unul dintre cei mai importanţi investitori de peBursă, a reuşit prin măsurile pe care le-a luat în doar câteva lunide când controlează producătorul de aparate electrocasniceElectroargeş din Curtea de Argeş (ELGS) să demoralizeze majoritateaacţionarilor, vânzările realizate de aceştia din urmă pe Bursăprăbuşind valoarea companiei cu 27% într-o săptămână.

Ultima iniţiativă care a stârnit reacţii adverse printreacţionarii de la Electroargeş a fost tăierea de pe listă adividendelor deşi compania înregistrase un profit record anultrecut, profiturile firmei fiind în prezent alocate pentrufinanţarea achiziţiilor de participaţii la alte companii aşa cumChelu a procedat la majoritatea firmelor pe care le-apreluat.
"Nu mai am vreo certitudine că acţiunile mele vor mai aveavreodată valoare. Firmele din grupul care controlează compania nuacordă dividende şi n-am văzut niciuna care să explodeze cabusiness. Am vândut ca să nu pierd tot. Au venit la sfârşitulanului şi n-au niciun merit la profitul anului trecut şi trebuia săfie puţin mai moderaţi în a acapara com­pania", a comentat unacţionar al Electroargeş.
Investitorii nu mai au certitudinea nici că omul de afaceridin Galaţi va derula ofertă publică de preluare a companiei, aşacum cere arbitrul pieţei, CNVM, în condiţiile în care preţul de peBursă din prezent este de două ori mai redus faţă de preţul maximplătit la finele anului trecut de firmele din grupul lui Chelupentru acţiuni Electroargeş.
Conform reglementărilor în vigoare, în cazul unei ofertepubice de preluare obligatorii, preţul oferit minoritarilor trebuiesă fie cel puţin egal cu preţul maxim plătit de de­ţi­nătorulpachetului de control în ultimul an pentru acţiunilerespective.
Chelu a plătit circa 14,7 mil. lei pe un pachet reprezentândaproximativ 39% din companie la un preţ mediu de 1,29 lei/unitate.Cel mai mare preţ plătit pentru acţiunile Electro­ar­geş este de1,44 lei/titlu, respectiv un nivel de peste două ori mai ridicatdecât valoarea acţiunilor de ieri de pe Bursă, de 0,7lei/unitate.
Exporturile vor susţine afacerile şi anulacesta
Ion Gavrilă, directorul general al Electroargeş şi unul dintreprincipalii acţionari ai societăţii, spune că firma ţinteşte noipieţe la export şi vrea să aducă pe piaţă aparate electrocasnicefără motor care utilizează energia solară.
"Anul trecut a fost angajamentul meu să depăşesc cifra de 2milioane de euro la nivelul profitului, iar pentru anul acesta îmipropun un profit brut de 3 milioane de euro şi sunt toate premiselesă realizăm acest lucru. Anul acesta cred că vom ajunge sau chiarvom depăşi un nivel de afaceri de 30 milioane de euro bazându-netot pe exporturi pentru că avem posibilitatea de a accesa şi altepieţe. Perspective sunt, faţă de anul trecut exportăm şi înPolonia, exportăm în Republica Moldova şi probabil că şi în Ucrainavom intra în viitorul apropiat", spune Gavrilă.
Electroargeş merge însă ca şi anul trecut pe un buget rezervatcare prevede afaceri în creştere uşoară şi înjumătăţireaprofitului.
În 2010 Electroargeş şi-a majorat cifra de afaceri cu 38%,până la 104,6 mil. lei (24,8 mil. euro), iar profitul brut alcompaniei a crescut de 2,8 ori, la 9 mil. lei (2,1 mil. euro), înprincipal pe fondul creşterii vânzărilor de aspiratoare către firmanemţească Karcher.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO