• Leu / EUR4.7619
  • Leu / GBP5.5448
  • Leu / USD4.3202
Burse - Fonduri mutuale

Acţionarii Astra sunt convocaţi pe 12 mai pentru a discuta creşterea capitalului

Acţionarii Astra sunt convocaţi pe 12 mai pentru a discuta creşterea capitalului

Autor: Monica Juganaru, Adrian Dumitrache

8 apr 2014 149

Astra este controlată indirect de omul de afaceri Dan Adamescu. The Nova Group Investments România SA deţine 72,68% din acţiunile Astra, iar Epsilon Estate Provider SRL un pachet reprezentând 27,02% din titluri. The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de Dan Adamescu.

Compania de asigurări are în prezent un capital social de 192,7 milioane de lei.

Potrivit KPMG, administratorul special al asigurătorului, Astra trebuie să îşi majoreze în următoarele 12 luni capitalul social cu 490 milioane lei, din care 70 milioane de lei într-o primă fază, pentru îmbunătăţirea indicatorilor prudenţiali ai companiei.

Creşterea capitalului social figurează în planul de redresare a Astra, aprobat luni de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Majorarea capitalului va putea fi realizată prin aporturi în numerar vărsate integral şi/sau prin conversia unor creanţe certe, lichide şi exigibile derivând din împrumututi acordate companiei, se arată în convocatorul AGA transmis de Astra Bursei de Valori.

Acţiunile noi emise vor fi oferite spre subscriere mai întâi acţionarilor societăţii, cu respectarea dreptului de preferinţă, administratorul special având dreptul să decidă dacă titlurile nesubscrise în prima etapă vor fi anulate sau oferite spre subscriere acţionarilor care au participat la prima etapă.

De asemenea, administratorul special poate decide dacă acţiunile nesubscrise în etapa a doua vor fi anulate sau oferite publicului şi/sau unor investitori calificaţi.

Pe ordinea de zi a şedinţei AGA se numără şi revocarea auditorului statutar al firmei, respectiv Societatea de Contabilitate, Expertiză şi Consultanţă Contabilă - SOCECC, şi numirea noului auditor, Deloitte Audit.

"Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, luni, planul de redresare al Astra, în baza raportului depus de administratorul special KPMG Advisory. (...) Conform mandatului acordat de ASF, administratorul special a efectuat o analiză diagnostic asupra situaţiei financiare a Astra, care a avut drept scop, printre altele, identificarea măsurilor necesare în vederea redresării financiare a societăţii. Astfel, în scopul îmbunătăţirii indicatorilor prudenţiali ai societăţii, a reieşit necesitatea majorării capitalului social în mai multe etape, în decurs de aproximativ un an, cu suma de 490 milioane de lei, din care, într-o primă fază imediată, capitalul social să fie majorat cu aproximativ 70 milioane de lei", se arată într-un comunicat al KPMG remis MEDIAFAX.

Totodată, în scopul restabilirii sustenabile a indicatorilor prudenţiali ai companiei, pe lângă majorarea capitalului social, administratorul special a identificat şi necesitatea punerii în practică a unui set de măsuri care includ, fără limitare, soluţionarea amiabilă a unui număr restrâns de litigii derivând din raporturi de asigurare, care au un impact semnificativ asupra indicatorilor prudenţiali ai societăţii, precum şi recuperarea, în condiţiile legii, a anumitor împrumuturi acordate de societate şi ajunse la scadenţă, cu impact semnificativ asupra indicatorilor prudenţiali ai societăţii.

De asemenea, Astra trebuie să reducă necesarul de capital pentru acoperirea riscurilor de natură catastrofală prin creşterea capacităţii tratatelor de reasigurare încheiate de comapnie pentru transferul acestui tip de riscuri şi prin plasarea riscurilor către reasigurători cu rating A sau superior, acordat de agenţii de rating cu reputaţie internaţională.

În plus, asigurătorul trebuie să aplice o serie de măsuri de îmbunătăţire a mediului de guvernanţă corporativă, cu scopul stabilizării modelului de afaceri sustenabil pe termen lung, care să asigure respectarea cerinţelor legale cu privire la indicatorii prudenţiali şi evitarea apariţiei unor situaţii de dificultate financiară.

"În urma aprobării de către ASF a planului de redresare, administratorul special a decis convocarea adunării generale extraordinare a acţionarilor Astra, având ca punct principal pe ordinea de zi delegarea către administratorul special a atribuţiei de majorare a capitalului social, în condiţiile prevăzute de lege", se mai spune în comnunicatul KPMG.

Reprezentanţii KPMG Advisory au arătat că aprobarea planului de măsuri de către ASF reprezintă un pas important în procesul de redresare financiară a societăţii.

"În etapa următoare, este necesar ca toate părţile implicate să contribuie la succesul implementării planului. În acest sens, ne bazăm pe suportul acţionarilor în vederea susţinerii demersurilor de recapitalizare a societăţii, precum şi pe cel al angajaţilor şi colaboratorilor Astra pentru a asigura în continuare desfăşurarea în condiţii normale a activităţii", au mai spus reprezentanţii adminitratorului special.

Agenţia MEDIAFAX a relatat, în 7 februarie, că ASF suspectează Astra Asigurări că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al instituţiei, pe baza căruia BNR a sesizat DNA, conform legii.

Potrivit raportului prezentat de ASF, consultat de MEDIAFAX, privind situaţia financiară a Astra Asigurări, compania ar fi subestimat daunele cu circa 40% pentru a constitui rezerve mai mici cu peste 100 de milioane de lei.

ASF apreciază că există un risc mare ca societatea să intre în incapacitate de plată în cazul unei catastrofe naturale, având în vedere că este cel mai mare asigurător de locuinţe, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se spune în raport.

De asemenea, se menţionează că societatea avea la sfârşitul lunii noiembrie un număr de 74.000 de dosare de daună avizate şi nelichidate, adică neplătite. Potrivit autorităţii de supraveghere, Astra a transferat "defectuos" cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluată şi printr-un plasament către reasigurători fără rating (Panamerican Re - Insulele Cayman şi piaţa CSI). În acelaşi timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurări "non-tradiţionale", fără transfer efectiv al riscului, ci doar pentru "cosmetizarea" situaţiilor financiare şi a indicatorilor financiari.

Un alt element notat în raport îl reprezintă un împrumut acordat de compania de asigurări grupului Nova Trade, din care face parte şi Astra, respectiv 105,3 milioane lei către Medien Holding SRL.

La 11 zile de la publicarea de către MEDIAFAX, ASF a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a Astra, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.

Simultan cu introducerea administrării speciale, ASF a impus Astra o serie de măsuri, respectiv inventarierea dosarelor de daună înregistrate în evidenţele societăţii de asigurare, în vederea evaluării daunelor reale şi a stabilirii obligaţiilor de plată faţă de creditorii de asigurări, luarea măsurilor necesare pentru calcularea corespunzătoare şi în conformitate cu cerinţele legale a rezervelor tehnice constituite de societate, interzicerea efectuării de investiţii în valori mobiliare şi imobiliare cu excepţia plasamentelor în depozite bancare şi titluri de stat sau certificate de trezorerie, precum şi interzicerea înstrăinării bunurilor şi/sau activelor societăţii de asigurare fără aprobarea prealabilă a ASF.

KPMG este o reţea de firme care furnizează servicii de audit, consultanţă fiscală şi în domeniul afacerilor, care îşi desfăşoară activitatea în 155 de ţări şi are 155.000 de angajaţi în firmele membre din întreaga lume.

Astra este liderul pieţei de asigurări din România, cu subscrieri de peste 1 miliard de lei în 2012 şi mai mult de 4 milioane de clienţi.

Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a depăşit 8 miliarde de lei în 2013.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.04.2014

Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7619
Diferență: 0,1451
Ieri: 4.7627
Azi: 4.3202
Diferență: 1,1306
Ieri: 4.3164
Azi: 5.5448
Diferență: 0,3075
Ieri: 5.5297
Azi: 4.3410
Diferență: 0,9488
Ieri: 4.3386