Burse - Fonduri mutuale

Actionarii Bancii Transilvania deschid calea spre vanzare

Actionarii Bancii Transilvania deschid calea spre vanzare

Horia Ciorcila

16.04.2009, 19:00 356

In prezent, BERD este cel mai mare actionar, detinand 15% din Banca Transilvania, restul actionarilor avand participatii de sub 5%. SIF-urile detin impreuna circa 14,6%, in timp ce membrii Consiliului de Administratie, grupati in jurul lui Horia Ciorcila, au in jur de 10%.

Pentru ca eliminarea pragului sa fie insa adoptata, propunerea trebuie sa fie sustinuta in AGA de membrii conducerii bancii, care detin pachete semnificative de actiuni, dar si de reprezentantii BERD.
Presedintele Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, care este unul dintre fondatorii bancii, detinand in prezent 5% din actiuni, nu a dorit sa precizeze de la ce actionari a pornit aceasta initiativa si daca o va sustine sau nu in AGA.
"Propunerea a venit de la un grup de actionari, care reprezinta peste 5% din capital si care considera ca eliminarea pragului ar fi benefica bancii si actionarilor", a declarat Ciorcila. Reprezentantii BERD nu au oferit pana la inchiderea editiei niciun comentariu pe aceasta tema.
Anuntul a determinat cresterea cu 14% a actiunilor bancii in sedinta de tranzactionare de ieri, in conditiile in care investitorii considera propunerea ca fiind un prim pas in vederea vanzarii bancii, tranzactie asteptata pe Bursa de cativa ani.
Ciorcila neaga insa ca ar purta negocieri in vederea unei eventuale vanzari si spune ca nu exista nici pericolul unei preluari ostile, in urma eliminarii pragului, deoarece pentru luarea deciziilor este necesar acordul BERD si al principalilor actionari din conducere. In cazul in care actionarii vor aproba eliminarea pragului, orice investitor care va detine actiuni reprezentand mai mult de 10% din capitalul Bancii Transilvania va trebui sa primeasca aprobarea Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Pe de alta parte, pretul pe care l-ar incasa actionarii in eventualitatea unei vanzari ar fi mult mai mic decat cel pe care l-ar fi obtinut in urma cu doi ani.
In 2007, Banca Transilvania ajunsese sa fie evaluata la 1,7 mld. euro, adica de peste patru ori valoarea capitalurilor proprii. In prezent, chiar si dupa revenirea de 100% din ultima luna, capitalizarea bancii este de circa 304 mil. euro, reprezentand circa 0,7% din valoarea capitalurilor proprii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO