Burse - Fonduri mutuale

Acţionarii BVB ar putea fi chemaţi de-acasă de Crăciun ca să aleagă un nou consiliu de administraţie

Acţionarii BVB ar putea fi chemaţi de-acasă de Crăciun ca să aleagă un nou consiliu de administraţie

Autor: Andrei Chirileasa

17.11.2011, 00:06 670

Luptele de culise pentru controlul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, au reînceput după ce un grup de acţionari a trimis Consiliului de Administraţie al BVB solicitări pentru convocarea unei adunări generale a acţionarilor în vederea alegerii unor noi administratori.

Tot mai mulţi acţionari ai bursei sunt nemulţumiţi de faptul că nu au reprezentare în conducere, deşi deţin pachete semnificative de acţiuni. Pe de altă parte, unii dintre actualii membri ai CA şi-au pierdut susţinerea după ce firmele de brokeraj pe care le reprezintă au vândut mare parte din acţiunile deţinute la BVB.

Miza controlului BVB a fost întotdeauna foarte ridicată. Bursa de la Bucureşti administrează piaţa de acţiuni din România pe care sunt listate unele dintre cele mai mari companii locale, precum Petrom, BRD, Fondul Proprietatea. Piaţa are o capitalizare totală de 19,3 mld. euro, luând în calcul şi Erste Bank, şi tranzacţii zilnice de peste 10 mil. euro, dacă se iau în considerare şi produsele structurate, obligaţiunile şi contractele futures tranzacţionate. În plus, BVB controlează şi Depozitarul Central, care ţine registrul acţionarilor pentru toate companiile listate la bursă.

De-a lungul timpului au existat speculaţii în piaţă că miza ascunsă a controlului BVB o reprezintă accesul la informaţiile privind tranzacţiile de pe bursă (cine cumpără, cine vinde), în condiţiile în care bursa de la Bucureşti este singura din Europa care nu a implementat încă sistemul conturilor globale la nivelul întregii pieţe. Sistemul actual face ca în momentul de faţă fiecare investitor care pune un ordin de vânzare sau de cumpărare în piaţă în sistem să apară cine a pus ordinul. Tranzacţionarea prin conturile globale face ca identitatea investitorilor să nu mai fie cunoscută, în sistem apărând doar societatea de brokeraj care face tranzacţia. Desigur, aceste speculaţii nu au fost niciodată confirmate, iar conducerea bursei a negat întotdeauna că s-ar folosi de accesul la aceste informaţii.

Actualul Consiliu de Administraţie a anunţat că a decis să dea curs solicitării acţionarilor, dar o decizie finală va fi luată în şedinţa CA din 24 noiembrie. Asta face posibil ca AGA să fie convocată cel mai repede în perioada dintre Crăciun şi Anul Nou. Există chiar speculaţii că actuala conducere ar vrea să convoace AGA chiar în acea perioadă, mizând pe o prezenţă mai redusă.

După retragerea lui Daniel Ţepeş din CA-ul bursei şi după ce acesta şi-a vândut întreg pachetul de acţiuni la BVB (circa 5%), susţinerea actualului CA s-a redus semnificativ. El a fost singurul om care a reuşit până acum să reunească în jurul lui interesele a zeci de acţionari şi să preia controlul BVB la începutul lui 2010, printr-o lovitură care a fost mult dezbătută la acea vreme în piaţă. O dată cu retragerea lui, orice deznodământ este posibil.

Broker Cluj, IFB Finwest, Estinvest şi Prime Transaction, firme de brokeraj care au şi ele reprezentanţi în CA, au vândut la rândul lor pachete semnificative de acţiuni. La fel au făcut şi Tradeville sau Romcapital, care i-au susţinut pe Andrei Siminel şi Mircea Botta, care sunt "opoziţia" din actualul CA.

Pe de altă parte, Franklin Templeton şi SIF Moldova au cumpărat pachete semnificative de acţiuni ajungând la 5%, maximul care poate fi deţinut de un acţionar al BVB. Templeton l-a avut până acum ca reprezentant în Consiliul Bursei pe Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, care a fost însă declarat incompatibil de către CNVM.

Pachete semnificative de acţiuni la bursă mai au BCR-Erste, ING prin intermediul fondurilor pe care le administrează şi Aviva. Băncile care au operaţiuni pe bursă, precum Raiffeisen, Banca Transilvania sau BRD, UniCredit, precum şi Swiss Capital, cea mai mare firmă de brokeraj de pe piaţă, au şi ele acţiuni şi se numără printre opozanţii actualei conduceri pe care o acuză că a frânat dezvoltarea pieţei de capital.

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, este şi el un opozant al conducerii actuale, însă nu a reuşit până acum să strângă în jurul său foarte mulţi acţionari.

Acţionariatul fărâmiţat complică însă foarte mult calculele, iar acţionarii au început încă de pe acum să se întâlnească şi să facă strategii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO