Burse - Fonduri mutuale

Acţionarii BVB au respins prin neprezentare reducerea numărului de administratori

Acţionarii BVB au respins prin neprezentare reducerea...

Autor: Marius Oncu

29.10.2015, 10:33 358

Astfel, la prima convocare a adunării acţionarilor, pentru miercuri, când limita minimă de cvorum se situa la 75%, au fost prezenţi acţionari reprezentând doar 21,53% din drepturile de vot. La a doua convocare, pentru joi, când limita de cvorum a coborât la 50%, au fost prezenţi acţionari cu 21,4% din drepturile de vot.

Consiliul de Administraţie (CA) al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a anunţat în septembrie convocarea acţionarilor pentru a aproba trecerea societăţii la sistemul dualist.

Astfel, acţionarii BVB au fost chemaţi pentru a aviza "aprobarea modificării Actului Constitutiv al Societăţii structurat pe sistemul dualist de administrare", potrivit convocatorului.

CA a propus un Consiliu de Supraveghere format din şapte membri, persoane fizice, aleşi de către AGA pentru un mandat de patru ani, care să înceapă cu data validarii de către ASF. Membrii CS nu ar fi putut fi realeşi decât o singură dată.

"Consiliul de Supraveghere supraveghează activitatea Directoratului şi verifică respectarea de către acesta a prevederilor legale (inclusiv a reglementărilor relevante din domeniul pieţei de capital), ale Actului Constitutiv şi ale hotărârilor Adunării Generale a Acţionarilor Societăţii în legătură cu activitatea de conducere a Societăţii", se arată în convocatorul adunării acţionarilor.

Printre atribuţiile Consiliului de Supraveghere ar fi intrat şi numirea şi revocarea Preşedintelui Directoratului, numirea şi revocarea celorlalţi membri ai Directoratului, precum şi stabilirea remuneraţiei acestora în limitele aprobate de Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor.

În plus, Consiliul de Supraveghere ar fi trebuit să avizeze strategia generală de dezvoltare a BVB şi proiectul de buget, care ulterior să fie supuse aprobării Adunării Generale a Acţionarilor.

Totodată, Consiliul de Administraţie a propus ca Directorarul BVB să fie format din trei membri, desemnaţi de Consiliul de Supraveghere pentru un mandat de patru ani.

Trecerea BVB la un sistem dualist de conducere a mai fost analizată şi în urmă cu peste doi ani, când SIF Moldova şi SSIF Broker au solicitat administratorilor Bursei de Valori Bucureşit să completeze ordinea de zi a şedinţei AGA din aprilie 2013 cu propunerea de trecere la un sistem dualist de conducere, format din Directorat şi Consiliu de Supraveghere.

Acţionarii au mandatat la momentul respectiv Consiliul Bursei să propună "proximei adunări generale extraordinare a acţionarilor" modificarea actului consititutiv al Bursei pentru trecerea de la sistemul unitar de conducere la sistemul dualist.

Conducerea BVB este asigurată în prezent de Consiliul de Administraţie, al cărui preşedinte este Lucian Anghel, în timp ce executivul este compus din directorul general, Ludwik Sobolewski, şi directorii generali-adjuncţi Anca-Theodora Dumitru şi Marius-Alin Barbu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO