Burse - Fonduri mutuale

Acţionarii BVB se vor întruni în 9 ianuarie pentru a discuta înlocuirea CA

Acţionarii BVB se vor întruni în 9 ianuarie pentru a discuta înlocuirea CA

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Stefan Musgociu

24.11.2011, 18:03 167

Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) convoacă acţionarii în data de 9 ianuarie pentru a discuta propunerea de revocare a actualilor administratori, au declarat pentru MEDIAFAX surse din piaţa de capital.

Revocarea Consiliului de Administraţie a fost solicitată la 10 noiembrie de un grup de acţionari care deţin cumulat 9,41% din titlurile Bursei. Grupul este format din ING, prin două fonduri, Intercapital cu iFond, BCR, Erste şi Unicredit CAIB Securities.

Surse din piaţa de capital au declarat atunci pentru MEDIAFAX că solicitările au fost înaintate întrucât în ultimii aproape doi ani, de când a fost ales actualul Consiliu de Administraţie, s-a schimbat acţionariatul BVB, iar noii acţionari vor să aibă reprezentanţi în Consiliu.

Administratorii Bursei au anunţat pe 14 noiembrie că vor convoca AGA pentru discutarea solicitării, urmâd ca pe ordinea de zi să fie inclusă şi alegerea Consiliului de Administraţie prin metoda votului cumulativ.

Actualul Consiliul de Administraţie al Bursei a fost ales în februarie 2010.

CA este format din preşedintele Stere Farmache, vicepreşedinţii Ciprian Zah (SSIF Broker) şi Mircea Botta (Romcapital) şi şase membri. Ceilalţi administratori ai BVB sunt Siminel - Cristian Andrei (director al NCH Advisors România, compania care administrează fondul de investiţii Broadhurst), Octavian Molnar (IFB Finwest), Grzegorz Konieczny (reprezentant al Franklin Templeton şi Fondul Proprietatea), Lucian Isac (Estinvest), Ionel Uleia (Prime Transaction) şi Cosmin Gheorghiu.

Întrucât cei cinci acţionari au peste 5% din acţiunile BVB, Bursa trebuie să dea curs solicitării acestora.

Printre cei mai importanţi acţionari ai Bursei se regăsesc fonduri ale Franklin Templeton, SIF Moldova, cu câte aproape 5%, dar şi Erste şi BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO