Burse - Fonduri mutuale

Cine sunt acţionarii Fondului Proprietatea care vor beneficia direct de pe urma listării Hidroelectrica la Bursă: câteva milioane de români prin fondurile de pensii Pilon II plus un fond de investiţii american din Connecticut

Cine sunt acţionarii Fondului Proprietatea care vor...

Autor: Liviu Popescu

20.01.2022, 07:00 4229

♦ 21% din capitalul Fondului Proprietatea merge către acţionarii români persoane fizice ♦ Alte 27% către fondurile de pensii private Pilon II, în timp ce un fond de investiţii din Connecticut are aproape 11%, fiind cel mai mare acţionar individual.

Acţionari români persoane fizice deţin direct 21% din Fondul Proprietatea (FP), emitent care pe baza promisiunilor autorităţilor ar urma să deruleze cea mai mare ofertă iniţială de listare (IPO) de la Bursa de la Bucureşti, adică să scoată la vânzare un pachet din Hidroelectrica într-o tranzacţie estimată de ZF la 1,2 mld. euro.

Potrivit informaţiilor transmise de Fondul Proprietatea la solicitarea ZF, nu­mărul acţionarilor persoane fizice române la 31 decembrie 2021 era de 10.600.

Pe de altă parte circa 27% din capitalul social al fondului cu o capitalizare de 13 mld. lei sunt deţinute de toate cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, adică viitorii pen­sionari ai României au expunere indirectă la fond şi implicit asupra companiilor din portofoliul acestuia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO