Burse - Fonduri mutuale

Acţionarii Romgaz resping constituirea unei companii de furnizare de gaze şi electricitate. Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz: Nu văd decizia ca fiind o problemă majoră

Acţionarii Romgaz resping constituirea unei companii de...

Autor: Mihai Gongoroi, Mediafax

11.12.2019, 16:49 836

Acţionarii Romgaz au respins miercuri constituirea unei companii care trebuia să aibă ca obiect principal de activitate furnizarea de gaze naturale şi energie electrică, în asociere cu SAPE, potrivit unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti.

Constituirea companiei pe acţiuni, denumită Romgaz Furnizare, fusese aprobată de principiu de către acţionarii producătorului de gaze la începutul anului într-o altă adunare a acţionarilor. Cei doi asociaţi la proiect, Romgaz şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), urmau să intre pe piaţa consumatorilor casnici, o piaţă pe care Romgaz are o prezenţă scăzută în raport cu ceilalţi producători de pe piaţa internă, în principal Petrom. Asta şi în condiţiile în care la Iernut Romgaz are în construcţie o nouă centrală în cogenerare, pe gaze, la cheie, care este parte integrantă din strategia de consolidare a poziţiei Romgaz pe pieţele de furnizare a energiei.

Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, a precizat pentru MEDIAFAX că nu vede decizia ca fiind o problemă majoră şi că există posibilitatea ca producătorul de gaze să-şi facă propria societate de furnizare şi distribuţie, fără asocierea cu SAPE.

"Nu este nicio problemă. Acolo am studiat posibilitatea ca Romgazul să-şi facă el însuşi o sucursală de furnizare şi distribuţie, nu văd o problemă în asta (decizia acţionarilor - n.red.). Vedem ce posibilităţi legale avem", a spus Volintiru.

Acţionarii au votat pozitiv însă asupra unui punct ce priveşte achiziţionarea de servicii juridice de consultanţă, asistenţă şi/sau de reprezentare juridică externă a Romgaz într-un posibil litigiu cu asocierea DuroFelguera şi Romelectro, care se ocupă de dezvoltarea centralei noi de la Iernut, pe fondul întârzierilor.

"Întârzierea cerută de către consorţiu este de 4 luni şi este justificată. Până în momentul acesta ei au avut de lucrat la fundaţie suplimentar 4 luni la începutul lucrărilor din cauza unei reproiectări. Pe asta o acceptăm", spune Adrian Volintiru.

El adaugă că angajarea consultanţilor este o măsură de siguranţă în cazul unui posibil litigiu.

Asocierea ar putea fi dată în judecată în situaţia în care întârzierile intră în a doua jumătate a anului viitor. Centrala pe gaze de la Iernut, cu o capacitate de generare de 430 de MW, trebuia să fie livrată la finalul lui 2019.

"Suntem companie listată, trebuie aprobarea boardului, care convoacă AGA, care se convoacă în 30 de zile…", mai spune Volintiru.

Statul român este acţionarul majoritar al Romgaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO