Burse - Fonduri mutuale

Acţionarii SIF Oltenia mandatează CA să negocieze cu Erste lichidizarea acţiunilor BCR

Acţionarii SIF Oltenia mandatează CA să negocieze cu Erste lichidizarea acţiunilor BCR

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

23.09.2011, 13:20 851

Acţionarii SIF Oltenia (SIF5) au mandatat conducerea companiei să negocieze cu Erste modalitatea de lichidizare a pachetului de 6,12% din titlurile BCR, varianta listării având şanse de numai 1%, potrivit preşedintelui societăţii, Tudor Ciurezu.

"Acţionarii au aprobat cu 71,1% din voturi punctul patru de pe ordinea de zi, care prevede negocierea cu Erste a modalităţilor de lichidizare a plasamentului la BCR. În aceste condiţii, probabilitatea ca BCR să fie listată este redusă, de 1%", a spus Ciurezu.

Aceleaşi şanse reduse pentru listarea BCR au fost acordate şi de preşedintele SAI Muntenia, Petre Szel.

La AGOA au participat acţionari care deţin 16,4% din titluri.

"Cel mai probabil vânzarea pachetului se va face pe parcursul următorilor doi ani", a mai declarat Ciurezu.

Potrivit materialelor AGA, administratorii SIF Oltenia consideră oportună lichidizarea participaţiei deţinute la BCR, luând în calcul condiţiile de pe piaţa de capital internă şi externă, condiţiile macroeconomice şi perspectivele economice mondiale influenţate de criza datoriilor suverane, precum şi pericolul ca Erste, în urma negocierilor cu SIF-urile şi concretizării unor tranzacţii, să depăşească pragul de deţinere de 75% din acţiunile Băncii Comerciale Române.

Punctul patru de pe ordinea de zi prevede mandatarea conducerii SIF Oltenia pentru negocierea cu grupul Erste Bank şi a altor modalităţi de lichidizare a plasamentului deţinut de SIF Oltenia la BCR, respectiv vânzarea parţială a acţiunilor BCR către Erste, participarea SIF Oltenia cu aport în natură constituit din acţiuni BCR la majorarea capitalului social al băncii austriece, precum şi schimb de acţiuni BCR contra acţiuni Erste.

Astfel, condiţiile de vânzare, aport sau schimb vor fi aprobate de Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia.

SIF Oltenia a anunţat, vineri, că a limitat la 1% dreptul de vot în AGA pentru şapte acţionari, printre care şi omul de afaceri Cătălin Chelu, care deţin cumulat 1,27% din titlurile societăţii de investiţii financiare. Alături de Chelu vor avea limitat dreptul la vot patru firme pe care acesta le controlează şi doi apropiaţi ai săi, Maricel-Ioan Stan şi Luminiţa Tiru.

Potrivit înţelegerii făcute de conducerea cu grupul Erste, societatea de investiţii financiare Oltenia ar urma să primească 28,6 milioane euro şi acţiuni Erste de aproximativ 82 milioane euro, în schimbul pachetului de 6,12% din titlurile BCR.

Erste a anunţat săptămâna trecută că a încheiat un acord de principiu cu patru dintre cele cinci SIF-uri - SIF Banat Crişana, SIF Transilvania, SIF Munteania şi SIF Oltenia - pentru preluarea unui pachet de 2,61 miliarde acţiuni BCR, reprezentând 24,12% din capital, prin mai multe operaţiuni care presupun plata în numerar şi schimb cu titluri emise de grupul austriac. Valoarea tranzacţiilor de preluare a celor patru pachete de acţiuni s-ar ridica la 435 milioane de euro.

Acţionarii SIF Muntenia (SIF4) au hotărât joi să "dea mână liberă" Consiliului de Administraţie pentru a decide ce va face cu acţiunile deţinute la BCR.

Sâmbătă se va derula şi AGA la SIF Moldova, la a doua convocare, tot pentru a se decide soarta acţiunilor deţinute la BCR. SIF Transilvania a convocat acţionarii la 31 octombrie, iar conducerea SIF Banat-Crişana nu a făcut un anunţ în acest sens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO