Burse - Fonduri mutuale

Actionarii SIF Transilvania au majorat pragul de detinere la 5%

22.03.2009, 22:12 35

Actionarii SIF Transilvania (SIF3) au aprobat vineri majorarea pragului maxim de detinere de la 1% la 5%, masura despre care institutia de reglementare a pietei, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), spune ca incalca reglementarile in vigoare.
Cresterea pragului de detinere nu se refera si la drepturile de vot aferente acestora, care a ramas la 1% din capital, drepturile aferente numarului de actiuni care depasesc acest prag urmand sa fie suspendate.
Decizia de majorare a pragului de detinere a fost luata cu actionari ce detineau 33,1% din drepturile de vot ale societatii, 95% dintre acestia fiind de acord cu propunerea, potrivit raportului emis pe Bursa de reprezentantii SIF Transilvania.
CNVM i-a obligat pe reprezentantii SIF sa prezinte ca prim punct pe ordinea de zi pozitia oficiala a institutiei de reglementare cu privire la faptul ca propunerile conducerii SIF Transilvania privind majorarea pragului de detinere incalca legislatia in vigoare.
Totusi comisia nu a luat pana in prezent nicio masura concreta pentru a se opune acestei intentii exprimate de conducerea si actionarii societatii.
"CNVM ca institutie de reglementare putea sa faca mult mai multe. Putea sa suspende managementul SIF Transilvania sau putea sa-i amendeze", considera Ionut Dobrinescu, avocatul Cocor Bucuresti, care spune ca ar putea sa ceara in justitie anularea hotararii.
Reprezentantii CNVM nu au putut fi contactati ieri pentru a oferi mai multe informatii. Este pentru a doua oara cand SIF Transilvania reuseste sa stranga cvorumul necesar aprobarii unei hotarari intr-o Adunare Generala Extraordinara, dupa cea din 2007, cand actionarii SIF Transilvania au decis atunci dublarea capitalului social prin incorporarea rezervelor.
Operatiunea a fost atunci contestata de unii din actionarii societatii, respectiv firma Cocor Bucuresti si actionarii acesteia din urma, in cadrul unor procese care se judeca si astazi.
"Este de bun-simt sa atacam hotararea SIF Transilvania pentru ca ei au mereu problema cvorumului care nu este suficient pentru a lua decizii asa cum au toate SIF-urile. A doua problema este aceea ca nu intocmesc situatii financiare consolidate, fapt ce-i descalifica ca fond de investitii", spune Ionut Dobrinescu, avocatul Cocor.
Firma s-a opus in adunarea generala propunerii de majorare a pragului de detinere considerand ca este o masura care le face pe plac "oligarhilor" SIF Transilvania, adica celor care deja detin peste 1% din capitalul societatii si care doresc sa-si pastreze participatiile la SIF. Reprezentantii SIF3 nu au putut fi contactati ieri.
Din actionarii prezenti la Adunarea Extraordinara a SIF Transilvania, care detineau peste 36% din capitalul societatii, circa 3% aveau drepturile de vot suspendate. In procentul de voturi anulate de 3% sunt incluse cele ale actionarilor care deja depasesc pragul de 1% din capitalul social si cele detinute de firme afiliate societatii de investitii financiare pe care aceasta le controleaza si care detin actiuni la SIF Transilvania.
Titlurile SIF3 au crescut in martie cu 16% si pe fondul unui posibil interes manifestat de unii actionari de a-si majora participatiile la SIF Transilvania peste 1% din capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO