Burse - Fonduri mutuale

Acţionarii Transgaz au aprobat tranzacţia prin care BERD va deveni asociat cu 25% în Vestmoldtransgaz în schimbul 20 mil. euro

Acţionarii Transgaz au aprobat tranzacţia prin care BERD va deveni asociat cu 25% în Vestmoldtransgaz în schimbul  20 mil. euro

Autor: Tibi Oprea

05.10.2020, 14:29 192

Acţionarii Transgaz (TGN), operatorul tehnic care asigură transportul a 90% din gazele naturale consumate în România, au aprobat luni încheierea unei tranzacţii cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) prin care aceasta va deveni asociat cu 25% din capitalul social al Vestmodltransgaz în schimbul a 20 de milioane de euro.

Tranzacţia presupune subscrierea de către BERD a unei părţi sociale nou emise de către Vestmoldtransgaz devenind asociat cu 25% din capitalul său social, precum şi asumarea de către Eurotransgaz şi Transgaz, în solidar, a obligaţiei de a cumpăra de la BERD participaţia în Vestmoldtransgaz la un preţ stabilit în momentul la care banca îşi va exercita opţiunea de vânzare.

Societatea Vestmoldtransgaz, subsidiară a companiei Transgaz, este operator tehnic al sistemului naţional de transport gaze naturale din Republica Moldova şi asigură  îndeplinirea în condiţii de eficienţă, transparenţă, siguranţă, acces nediscriminatoriu şi competitivitate a strategiei naţionale privind transportul gazelor naturale şi dispecerizarea gazelor naturale, cu respectarea cerinţelor legislaţiei europene şi naţionale, a standardelor de calitate, performanţă, mediu şi dezvoltare durabilă.

Transgaz a semnat un acord de interconectare cu partenerul Vestmoldtransgaz pentru gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău prin care vecinii de peste Prut pot primi gaze şi din România, conductă care a costat 150 de milioane de euro şi care ar putea asigura întregul consum al moldovenilor.

 
AFACERI DE LA ZERO