Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Apple, cea mai bună evoluţie la bursă din „era iPhone-urilor”. Compania a câştigat în 11 şedinţe 462 mld. dolari, mai mult decât majoritatea companiilor din S&P 500

Acţiunile Apple, cea mai bună evoluţie la bursă din...

Autor: Eduard Ivanovici

31.03.2022, 00:03 302

Acţiunile gigantului american Apple s-au apreciat marţi, 29 martie, pentru a unsprezecea sesiune consecutivă, cea mai bună evoluţie din 13 mai 2003, când a luat sfârşit o serie câştigătoare de 12 şedinţe, conform datelor Dow Jones Market, citate de MarketWatch.

Pentru context, raliul din 2003 a început în ziua în care Apple a introdus magazinul iTunes, care vindea melodii în online în schimbul a 99 de cenţi bucata. iPod-ul exista la acea vreme, însă compania încă nu lansase modelele iPod mini şi shuffle. 

Primul iPhone a fost prezentat câţiva ani mai târziu, în 2007. Cele 12 sesiuni din mai 2003 reprezintă în continuare cea mai lungă serie de creşteri din istoria Apple. Totuşi, înainte de sesiunea de tranzacţionare de miercuri, acţiunile Apple scădeau cu 0,66% în premarket, iar contractele futures pe S&P şi Nasdaq se depreciau cu 0,3%, respectiv 0,4%, sugerând că raliul se apropie de sfârşit. Raliul din 2003 a ridicat capitalizarea Apple de la 5,1 miliarde de dolari la 6,8 miliarde de dolari.

În prezent, societatea condusă de Tim Cook se apropie de o valoare de piaţă de 3.000 de miliarde de dolari, pe fondul unui avans de 462 de miliarde de dolari în cursul celor 11 sesiuni, sumă ce întrece capitalizarea aproape tuturor companiilor din S&P 500. Doar zece societăţi incluse în indice au o valoare de piaţă de peste 462 de miliarde de dolari.

Spre deosebire de perioada din urmă cu aproape două decenii, compania nu mai intenţionează să revoluţioneze industria muzicală, ci explorează mai degrabă un potenţial serviciu de abonament hardware, care le-ar permite oamenilor să plătească pentru iPhone-uri printr-un abonament lunar asociat unui cont Apple, scrie Bloomberg.

Fără dinamica şedinţei de tranzacţionare de miercuri, acţiunile Apple sunt pe minus cu 1,7% în 2022, faţă de un declin de 3,5% pe Dow Jones.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO