Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile AROBS urcă marţi cu 4,2% după ce compania de software a anunţat că achiziţionează Enea Services România pentru un preţ final de 17,6 mil. euro

Acţiunile AROBS urcă marţi cu 4,2% după ce compania...

Autor: Tibi Oprea

04.10.2022, 14:10 267

Cu 4,2% se apreciau marţi acţiunile AROBS Transilvania Software (simbol bursier AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori Bucureşti, pe tranzacţii de 40.000 de lei, după ce aceasta a anunţat preţul final al achiziţiei Enea Services România, respectiv 17,6 mil. euro, conform datelor agregate de ZF de la BVB.

Enea Software Development Services (Enea Services România SRL) este o filială deţinută anterior de Enea Software AB, a cărei companie-mamă, Enea AB, este listată pe Nasdaq Stockholm. În 2021, aceasta a avut afaceri de circa 12 milioane de euro.

Tranzacţia a fost cea mai mare din istoria companiei şi implică achiziţionarea operaţiunilor Enea Services România din Statele Unite, la care se adaugă contractorii locali şi contractele clienţilor. Evenimentul a marcat cea mai mare tranzacţie făcută în IT de către o companie românească.

În urma tranzacţiei, AROBS a lansat divizia AROBS Engineering, definită de fondatorul şi CEO-ul Voicu Oprean drept „un mix de competenţe de embedded pentru parteneri din sectoare performante la nivel global-medical, aerospaţial, maritim, industrial IoT, electronice, fintech”.

Totodată, noua divizie se axează pe creşterea businessului companiei din nordul Americii şi vestul Europei, cât şi pe extinderea portofoliului de clienţi. Pentru realizarea tranzacţiei, AROBS va utiliza o parte din capitalul atras de la investitori în timpul plasamentului privat de acţiuni din octombrie 2021, dar şi finanţare bancară.

Aceasta este cea de-a doua tranzacţie realizată de AROBS de la anunţul de listare pe Bursa de Valori Bucureşti, după achiziţionarea Berg Software Timişoara la finalul anului 2021 şi cea de-a şasea din ultimii patru ani.

Acţiunile AROBS s-au depreciat cu 13% în 2022, pe tranzacţii de 92 de milioane de lei. Cu o capitalizare de 761 de milioane de lei, societatea este controlată în proporţie de 63,3% de Voicu Oprean, arată datele BVB.

În primele şase luni ale anului, AROBS a înregistrat venituri operaţionale de 128,8 milioane de lei, cu 34% peste rezultatul din 30 iunie 2021. Profitul net a atins 28,8 milioane de lei în S1/2022, plus 9%. Pe viitor, grupul de IT are în vizor transferul de pe piaţa AeRO pe Piaţa Principală a BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO