Acţiunile Banca Transilvania (simbol bursier TLV), a treia bancă din sistem după active, au atins pragul record de 2,005 lei/titlu în şedinţa de marţi, după ce în ultima lună au urcat cu 22%. Banca a ajuns astfel la o capitalizare bursieră de 5,216 miliarde de lei.
Avansul acţiunilor TLV are loc în contextul în care pe 10 decembrie, banca a anunţat preluarea Volksbank, moment în care acţiunile TLV se tranzacţionau la o cotaţie de 1,73 lei/titlu.
Prin preluarea Volksbank, banca din Cluj îşi creşte cota de piaţă de la 9,7% până la circa 13% şi se bate astfel cu BRD Soc-Gen pentru locul doi în sistemul bancar.
“Investitorii privesc tranzacţia cu Volksbank din perspectiva creşterii cotei de piaţă care va da roade pe termen mediu de timp, când sistemul bancar va reveni pe creştere”, a spus un analist.
BERD este cel mai mare acţionar al băncii cu 14,61% din capital. Urmează International Financial Corporation (IFC), divizie a Băncii Mondiale, cu o participaţie de 5,36% din capital.
În acţionariatul băncii sunt şi SIF-urile, după ce Bank of Cyprus şi-a vândut participaţia de 10% din bancă în primăvara anului trecut. SIF Muntenia (SIF4) a cumpărat cel mai mare pachet de acţiuni Banca Transilvania (TLV) în cadrul tranzacţiei prin care Bank of Cyprus a vândut 10% din acţiunile băncii. SIF a luat 90 de milioane de acţiuni (4,08% din capital), majorându-şi astfel participaţia la circa 4,29%.
Un pachet de 8,53% din acţiunile Băncii Transilvania este deţinut acum de SIF Moldova (SIF2). Horia Ciorcilă, preşedintele şi unul dintre fondatorii băncii, deţine puţin peste 5% din acţiuni.
“Structura de acţionariat a băncii este stabilă şi consolidată, fiind dominată de investitori supranaţionali, SIF-uri şi fonduri de pensii, iar acest lucru o ajută din perspectiva dezvoltării viitoare care nu ar putea exclude alte noi achiziţii”, a mai spus analistul.